Engedéllyel nem rendelkező fémkereső használóval szemben intézkedtek a természetvédelmi őrök

2020. szeptember 30.

2020. szeptember 24-én a déli órákban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei területellenőrzés során észrevették, hogy Lánycsók község határában, a szántóföldön egy férfi fémkeresős tevékenységet folytat, feltételezhetően régészeti leletek után kutat.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság logója

Az igazoltatása során a férfi nem tudott személyazonosításra alkalmas okmányt átnyújtani, így a természetvédelmi őrök a Mohácsi Rendőrkapitányságtól kértek segítséget a személyazonosság igazolására. Az is kiderült, hogy az illető a tevékenységéhez nem rendelkezett az előírt hatósági engedéllyel, a földtulajdonostól sincs hozzájárulása.

Magyarországon magánszemély fémkeresős tevékenységet csak a területileg illetékes megyei kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hatósága által kiállított engedély birtokában végezhet.

Mivel az elkövetőnél nem volt lelet és a terület nem nyilvántartott régészeti lelőhely, így a 2012. évi II. tv. 187/A § (1) bekezdésbe ütköző szabálysértés tekintetében helyszíni bírság került kiszabásra.

(Szöveg: Varga Zsolt)