Vércse költőláda kihelyezés a Dráva mentén

2021. március 26.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság költőládák kihelyezésével kívánja segíteni a vörös vércsék megtelepedését a Dráva menti területeken. A vörös vércsék a rágcsálók leghatékonyabb természetes ellenségei, így letelepedésük az emberek hasznára is válik.

Költőláda kihelyezése

Ezért a napokban Horváth Zoltán és Sipter Csanád Zsolt munkatársaink vércse költőládákat helyeztek ki Barcs-Drávaszentes és Péterhida községhatárokban.
Ezek az odútípusok tartósak; akár egy-két évtizeden keresztül biztonságos fészkelőhelyet jelentenek, továbbá felülről is védik a fészekaljat az időjárás viszontagságaitól, vagy a fészekfosztogatóktól.

Az odúkat a költés megkezdése előtt, kora tavasszal célszerű kihelyezni, de ha mégis elkésnénk vele, akkor sem vész kárba a munka, hiszen addig is ismerkedhetnek a madarak az odúval.

A kihelyezés helyszínét tekintve mezőgazdasági táblákat szegélyező fasorokat célszerű választani; fontos hogy a területen megtalálhatóak legyenek szántóföldek, kaszálók, illetve ezeket övező fasorok.

Fontos, hogy a fára történő felszerelés előtt győződjünk meg róla, hogy a röpnyílás szabad legyen, azaz ágak ne lógjanak be az odú nyílása elé.
A vörös vércsék nem építenek fészket, varjak fészkeit szokták elfoglalni, melybe mindenféle bélésanyag nélkül rakják le tojásaikat. A kihelyezett odúkba azonban célszerű – hogy ne törjenek össze a tojások – forgácsot vagy gyöngykavicsot tenni, mielőtt felszereljük őket a fára.

Az odúk felkerültek a fákra, és várják leendő lakóikat.

(Szöveg és fotó: Schulcz Andrea)