Megkésett őszi ajándék

2021. október 28.

Minden nyár végén izgalommal várjuk, mikor virágzik az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) a Boronka melléki Tájvédelmi Körzetben! Miért ez az izgalom? Mert igazi kuriózum, hogy a Belső-Somogyi száraz homokvidéken is előfordul!

Ciklámen

Élőhelye a mészben szegény, hegyvidéki klíma. Gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben fordul elő. Ezen a száraz homokvidéken szigetszerű az előfordulása. Ahol megfelelő a mikroklíma, többnyire lápok, mocsarak mentén, ott találkozhatunk ezzel a tetszetős, nyár végén, ősszel virágzó védett növénnyel. Itt ugyanis hűvösebb, párásabb az erdő. Ilyen élőhely pedig meglehetősen ritka a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben.

Az idei év ráadásul a szokásosnál is szárazabb volt. Mind a téli csapadék elmaradt, mind a tavaszi. Ráadásul korán beköszöntött a sokévi átlagnál magasabb hőmérséklet, ami nyáron szinte elviselhetetlen forróságra váltott át. Augusztusban általában jön egy csapadékosabb időszak, ami után sok növény, köztük a ciklámen is feléled nyugalmi állapotából. Idén ez a csapadék csak szeptemberben jött meg, így a virágzás is kitolódott októberre. Több mint egy hónappal később a szokásosnál.

A vízhiány szoríthatta rá a vaddisznót arra, hogy a táplálékát kiegészítse a ciklámen gumójával is. Észrevettük, hogy több előfordulási helyen is disznó túrás van. Ezeken a helyeken egyáltalán nem találtunk se virágzó se meddő egyedet. Valószínű a vaddisznó túrhatta ki és ehette meg a gumókat. Erre utalnak a ciklámen egyéb elnevezései is: disznókenyér, disznórépa, kunalma. Bár az embernek mérgező a gumó, a vaddisznó, sőt a házi disznó is gond nélkül meg tudja emészteni.

Figyelemmel követjük ezen élőhelyeket és indokolt esetben megtesszük a szükséges természetvédelmi kezeléseket.

(Szöveg: Glacz Róbert, fotó: Nyemcsok Tamás)

Helyszín
Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.482215
Hosszúsági kör
17.413135
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben