Lovas zarándoklat II. Lajos seregének nyomdokain

2020. augusztus 19.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője, a természeti értékek védelme mellett fontos feladatának tartja a területén fekvő történelmi emlékek megőrzését és a hagyományápolást.

Emléktábla Dunaszekcsőn

Ennek jegyében, minden évben megemlékezünk a tragikus végű mohácsi csata áldozatairól és megkoszorúzzuk a hősi halottak tömegsírjait. Augusztus 29-én a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjében főhajtással, koszorúzással, valamint közös imádsággal kívánunk megemlékezni a mohácsi síkon elhunytakra.

Az emlékünnepélyt megelőzően augusztus 24-i indulással, immár ötödik alkalommal történelmi hagyományőrzők részvételével lovas zarándokok járják végig II. Lajos király seregének útvonalát Érdtől Mohácsig. A zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el. A csata évfordulója alkalmából a lovas zarándokok felkeresik az emléktáblákat és megemlékezéseken emlékszalagot helyeznek el. Az egyes települések közötti résztávokon lehetőség van helyi lovas csoportoknak, egyesületeknek, vagy magánszemélyeknek a csatlakozásra.


A programot, illetve az emléktábláknál a megemlékezést az alábbiak szerint tervezzük:  

- augusztus 24. Érd: 8.00.; Ercsi 10.00
- augusztus 25. Dunaújváros 10.00; Dunaföldvár 16.00
- augusztus 26. Paks
- augusztus 27. Tolna 15.00
- augusztus 28. Szekszárd 11.00
- augusztus 29. Báta 8.30; Dunaszekcső 10.30

Facebook esemény