Májusban feltárulnak a gyepek titkai Szaporcán

2023. május 7.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpontjába érkezett „A gyepek titkai III." fotópályázat vándorkiállítása. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei által az elmúlt évben közzétett felhívásra beérkezett pályaművekből szakmai zsűri választotta ki a 30 legjobb képet, melyeket május folyamán a látogatóközpontban tekintheti meg a nagyközönség.

A gyepek titkai Szaporcán

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a „pannon gyepek" összefoglaló nevet. A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

A Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében harmadik alkalommal meghirdetett fotópályázatra érkezett művek ezúttal a gyepek gerinces állatfajait örökítik meg.

(Szöveg: Dévényi Borbála, a fotón a kiállítás részlete látható)

Helyszín
Ős-Dráva Látogatóközpont
Cím
7843 Szaporca
Szélességi kör
45.800000
Hosszúsági kör
18.099000
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben