Gyógyító füveink

Minősített program általános iskolás, alsó valamint felső tagozatos diákoknak. Tematika: gyógynövényismeret, méhek szerepe, három modulban, 12 fajta foglalkozással!

Gyógynövényes kert

A program alsó és felső tagozatos diákok számára eltérő mélységben dolgozza fel a gyógynövények és felhasználásuk tematikáját. A program három modulból áll, minden modul 4-4 foglalkozást tartalmaz.


1. modul: Méhek és társaik, növények - beporzás             
Méhek szerepe a mindennapokban, fontosságuk kiemelése     
       

 • Méhek és társaik, növények - beporzás 
  Egy interakítv előadás keretében ismerkedünk meg a méhekkel és a természetben betöltött nagyon fontos szerepükkel. Kiderül, hogy mely növények a legjobb méhlegelők és melyek, akik csak rovarbeporzással képesek megtermékenyülni.  (45 perc)
 • Miből lesz a méz? 
  Terepi vizsgálódás alkalmával kiderítjük, hogy miből és hogyan keletkezik a méz. A gyerekek kézbevehetik és kipróbálhatják az ehhez kapcsolódó eszközöket a hagyományos gazdálkodás tanösvényen. (45 perc)
 • Méhlegelő nézegető
  A növényvilág szereplői közül közösen megnézzük, hogy melyek azok, akik fontos nektármennyoséget tudnak biztosítani a méhek számára, ezáltal fontos szerepet játszanak egy méhlegelő kialakításában.  (45 perc)
 • Mi is lehetünk méhészek
  A kreatív tevékenység alkalmával rovarhotelt készítünk, mellyel nagymértékben segítjük a kis rovarok háztáji környezetben való megtelepedését és elterjedését. (45 perc)

 

2. modul: Gyógynövények erdőn és mezőn            
A gyógynövények, illetve felhasználásuk ismertetése

 • Ismerkedjünk a gyógynövényekkel
  Interaktív előadás keretében ismerkedünk a gyógynövény fogalommal, valamint hogy milyen hasznos tulajdonságokkal rendelkezhetnek ezen növények. (45 perc)
 • Szagolgassunk - tapogassunk
  A terepi vizsgálódás során a látogatóközpont gyógynövénykertjével ismerkedünk. A gyerekek saját érzékszerveiken keresztül (látás, szaglás, tapintás) tapasztalhatják meg a különböző gyógynövények jellemző tulajdonságait. (30 perc)
 • Gyógynövény feldolgozás
  A gyerekek ötletelhetnek, hogy milyen különböző termékeket tudnának előállítani gyógynövényekből, valamint a foglalkozás alkalmával egy mozsár segítségével ki is próbálhatják, hogy milyen a szárított gyógynövények összeaprítása. (30 perc)
 • Gyógynövényes szappankészítés 
  A kézműves foglalkozás során mindenki készíthet magának egy gyógynövényes szappant, ezt tetszés szerint megformázva, majd becsomagolva haza is tudják vinni a gyerekek. (30 perc)

 

3. modul: Gyógynövények a mindennapjainkban            
Gyógynövényes teakészítés és kóstolás

 • Gyógynövényes teafilter készítés 
  A kézműves foglalkozás alkalmával lehetőség nyílik, hogy a gyerekek saját kezűleg egy, vagy két gyógynövényekből készült teafiltert készítsenek maguknak.  (30 perc)
 • Gyógytea készítés 
  A gyerekek kis csoportokba rendeződve gyógynövényes teákat készíthetnek maguknak, melyet a foglalkozás részeként meg is tudnak kóstolni.  (30 perc)
 • Gyógynövénytúra
  A túra során a látogatóközpont udvarát bejárva ismerkedünk a menet közben fellelhető gyógynövényekkel.  (45 perc)
 • Kvíz
  A komplett programot lefedő feladatlap megoldásán dolgozhatnak a gyerekek, így összesítve, hogy ki mire emlékszik az elhangzottakból.  (45 perc)
   

Információ, jelentkezés:

✉ norbert.neubauer@ddnp.hu 

☎ +36 70 374-0295

Korosztály
Általános iskolások
Helyszín
Ős-Dráva Látogatóközpont
Cím
7843 Szaporca
Szélességi kör
45.800000
Hosszúsági kör
18.099000
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben