Hulladékgazdálkodás

Minősített program általános iskolás, alsó valamint felső tagozatos diákoknak. Tematika: a hulladék keletkezése, újrafelhasználás, természetvédelmi szemlélet kialakítása, három modulban, 12 fajta foglalkozással!

Hulladékgazdálkodás

A program alsó és felső tagozatos diákok számára eltérő mélységben dolgozza fel a hulladékgazdálkodás kérdését. A program három modulból áll, minden modul 4-4 foglalkozást tartalmaz.
 

1. modul: Mi a hulladék? 
Hulladékok fajtái, képződésük

 • Hulladékok régen és ma
  A régmúlt időkben más volt a hulladék fogalma és más módon is kezelték azon eszközöket, amik már feleslegessé váltak használójuk számára. Egy interaktív előadás keretében ismerkedünk a régi hulladékkezelési szokásokkal. (45 perc) 
 • Vásároljunk tudatosan
  Egy kiscsoportos foglalkozás során bevásárlásra indulunk, szem előtt tartva a fenntarthatósági szemléletet. Arra keressük a választ, hogy melyek azok a bolti termékek, melyeket előnyben részesítünk egy bevásárlás alkalmával. (45 perc) 
 • Versenyezz szelektíven!    
  A verseny lényege, hogy a csapatoknak egy doboznyi hulladékot kell szelektív formában szétválogatniuk és a megfelelő kis kukákba helyezni azokat. A verseny időre és persze pontosságra zajlik, így az a csapat nyer, aki a legrövidebb idő alatt a legkevesebb hibával teljesíti a feladatot. (45 perc)
 • Bevásárlószatyor készítés 
  A foglalkozás során megtapasztaljuk, hogy mi a különbség egy sima nejlonszatyor és egy vászontáska között. A foglalkozás részeként mindenki saját bevásárlószatyrot készíthet magának. (45 perc)
   


2. modul: Hulladékos ötletelés
Ötletek és megoldások a keletkező háztartási hulladékok újrafelhasználására és mennyiségük csökkentésére 

 • Tisztísd meg a folyómedret    
  A résztvevő diákok feladat, hogy egy élethűen kialakított folyómederből minél rövidebb idő alatt kiválogassák, eltávolítsák és a megfelelő gyűjtőedénybe helyezzék a különböző hulladékokat.  (30 perc)
 • Kérdések és válaszok a hulladékokról - ismeretterjesztő füzet   
  Egy hulladékokkal kapcsolatos ismeretterjesztő feladatlap feldolgozása. (45 perc)
 • Zsákba macska    
  A játék során tapogatással kell megállípítani, hogy milyen hulladék van a zsákban. Miután kiderült, ötleteket várunk arra, hogy milyen módon lehetne azt az adott eszközt újrahasznosítani. (45 perc)
 • Három kívánság 
  Mindenkinek lehet három kívánsága, de ezek irányítottan a hulladékok témakörét érintik. A kívánságok célja, hogy hogyan lehetne még élhetőbbé tenni Földünket. (45 perc)
   


3. modul: Hulladék újrahasznosítás 
Hulladékok újrafeldolgozása 

 • Hulladékok számokban    
  A látogatóközpont udvarán lévő játékokkal ismerkedünk és mindeközben választ kapunk arra, hogy pl. mennyi idő alatt bomlik le egy PET palack a természetben. (45 perc)
 • Hulladékból virágtartó    
  A kreatív foglalkozás alkalmával a háztáji hulladékot hasznosítjuk oly módon, hogy még hasznot is hajtson számunkra, jelen esetben növények új élettereként nyernek új formát. (45 perc)
 • Tejesdoboz újragondolva    
  A kézműves foglalkozás során megtudhatják a gyerekek, hogy egy használt tejedobozból milyen formában készíthető akár egy pénztárca. (45 perc)
 • Komposztáljunk! 
  Mi az a komposztálás? Mi kerülhet a komposztba? Mire tudom használni a komposztot? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a látogatóközpont udvarán tartandó foglalkozás alkalmával. (45 perc)
   

Információ, jelentkezés:

✉ norbert.neubauer@ddnp.hu 

☎ +36 70 374-0295

Korosztály
Általános iskolások
Helyszín
Ős-Dráva Látogatóközpont
Cím
7843 Szaporca
Szélességi kör
45.800000
Hosszúsági kör
18.099000
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben