Egy rétisas története

2024. február 5.

2024. február 1-jén, késő délután bejelentés érkezett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz, hogy egy sérült ragadozómadarat találtak a Tolna vármegyei Szakály község határában, Tárkánypusztán. A madár röpképtelen, de élénk volt, figyelte a környezetét, reagált az ingerekre.

Természetvédelmi őr tartja a rétisast

Rövid időn belül sikerült befogni, és a nemzeti park igazgatóság természetvédelmi őre a Sóstó Vadvédelmi Központba szállította kivizsgálásra és kezelésre. Ott a gondos állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a rétisas feltehetőleg vezetéknek ütközött és áramütés is érte, ezért a további kezelések indokoltak.

A madár lábán található gyűrű (gyűrűszám: H0529) segítségével sikerült kideríteni a rétisas eddigi élettörténetének néhány fejezetét. 2018-ban, még fióka korában gyűrűzték meg a Somogy vármegyei Tengőd község mellett. 2022-ben Soponya mellett találták meg, és mérgezés gyanúja miatt szintén a Sóstó Vadvédelmi Központba szállították. Ott sikerült kikezelni, majd Székesfehérvár közelében engedték szabadon. Ez a példány 1-2 éve lehet ivarérett. A fiatal példányok többszáz km-re is elkóborolnak, de ennek a madárnak a története azt bizonyítja, hogy nem ment messze szülőhelyétől.

(Szöveg: Varga Zsolt, fotó: Nagy Tibor)