Az utolsó „vad szigetek" védelme: kezdetét vette a közös munka a Duna-menti élőhelyek helyreállításáért

2022. május 20.

Bécs, mint Duna-parti nagyváros adott otthont a LIFE WILDisland projekt nyitókonferenciájának 2022. május 10-11-én, melyen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is képviseltette magát.

A WILDisland nyitórendezvény résztvevői

A találkozó első napján a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság ügyvezető titkárának köszöntőbeszéde, miniszteri köszöntők és videóüzenetek elhangzását követően 9 Duna menti ország (Románia, Bulgária, Ukrajna, Moldova, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Németország) nagykövetei és képviselői nyilatkozatot írtak alá a Duna-menti együttműködés fontosságáról.

Ezt a transznacionális együttműködést az a tény ihlette, hogy a Duna több mint 900 szigettel rendelkezik, amelyek európai jelentőségű élőhely-folyosót alkotnak, és menedéket nyújtanak a jellegzetes állat- és növényfajoknak. E szigetek közül összesen 147 még mindig teljesen természetes, és fokozottan védendő. A Duna Európa egyik kiemelkedő jelentőségű „mentőöve" a biológiai sokféleség védelme szempontjából. A folyók és parti övezeteik gyakran képezik az ökológiai folyosók gerincét, és központi elemei az európai „zöld és kék infrastruktúra"-nak. A Duna több biogeográfiai régiót köt össze, mint bármely más európai élőhelyhálózat.

Az „utolsó megmaradt vad szigetek" megóvása érdekében a Duna-menti védett területeket kezelő szervezeteket tömörítő DANUBEPARKS hálózat az ausztriai Donau-Auen Nemzeti Park koordinálásával indította el a LIFE WILDisland projektet a víziutak kezelőivel, erdészeti hatóságokkal, és erőművek üzemeltetőivel közösen. A projekt célja összesen 34 dunai sziget természetes állapotának helyreállítása átfogó helyreállítási intézkedésekkel. 2027-ig 14,2 millió euró értékű beruházás összesen 48 km folyóvíz és 1267 ha folyó menti terület revitalizálásához járul hozzá. A magyarországi tevékenységeket az Alsó-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság hajta végre.

A kétnapos projekt rendezvényen panelbeszélgetésre, az EU 2030-ig tartó biodiverzitási stratégiájának bemutatására, egy kecsege keltetőállomás megtekintésére és közös tanulmányútra is sor került a közeli Fecske-szigeten (Schwalbeninsel).

További információk a projektről:
https://ddnp.hu/igazgatosag/palyazatok/life_wildisland

(Szöveg: Zombai Zita, kép: Franz Kovacs)