Délvidéki poszméh, a mediterrán óriás

2023. július 21.

Az utóbbi években, nagyon helyesen, egyre nagyobb figyelem terelődik a beporzó rovarokra, közöttük is a vadméhek kritikus helyzetére.

Délvidéki poszméh

Ennek fényében mutatjuk be most azt az alapvetően mediterrán elterjedésű poszméhfajt, amely az utóbbi évtizedben terjeszkedőben van, és ma már szórványosan szinte az egész ország területén megtalálható. Kimondottan nagy termetű (a királynő akár 3 cm-es is lehet), markáns megjelenésű faj. Koromfekete testét két citromsárga sáv díszíti a tor elején és hátulján.

A többi poszméhfajhoz hasonlóan barátságos természetű, nektár-kedvelő viráglátogató. A különböző virágok pollenjét, nektárját gyűjti, azzal neveli fel ivadékait. A királynő alacsony létszámú családot hoz létre, melynek egyedszáma nem haladja meg a 150 példányt. Földben lévő, elhagyott járatokban kiképzett, viasszal burkolt fészkében, hordószerű sejtekben neveli a lárvákat, tárolja a nevelésükhöz szükséges begyűjtött virágport. Tevékenysége miatt a többi vadméhfajhoz hasonlóan meghatározó szerepe van a virágos növények beporzásában.

A délvidéki poszméh (Bombus argillaceus) hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

(Szöveg és fotó: Völgyi Sándor)