Nemzetközi együttműködés a vízi élőhelyek megőrzéséért

2022. szeptember 16.

Az UNESCO égisze alatt egy évvel ezelőtt jött létre Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia összefogásával az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Határon Átnyúló Bioszféra Rezervátum.

Vízi tanulmányút

A Lifeline MDD Interreg projekt keretében a szlovéniai Gornja Radogna és az ausztriai Bad Radkesburg városokban egy nemzetközi konferencia került megszervezésre, mely elsősorban azt szolgálta, hogy az öt országban dolgozó természetvédelmi szervezetek jobban megismerhessék egymás tevékenységét és megtalálják azokat a közös pontokat, ahol együttes erővel lehet tenni a természeti értékek megőrzéséért.

Magyar oldalon – az Agrárminisztériumon kívül – a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Mura, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság pedig a Dráva és a Duna menti területeivel vesz részt a bioszféra rezervátum munkájában. A természetkímélő gyepgazdálkodásról, fenntartható turizmusról és a folyami élőhelyek revitalizációjáról szóló előadások mellett a résztvevők a Mura folyón egy tanulmányút keretében a szlovén természetvédők által végzett élőhelyrehabilitációs projekt eredményeivel is megismerkedhettek (a fotó ennek a tanlmányútnak egy pillanatát ábrázolja).

Az öt ország képviselői jelenleg egy közös LIFE pályázat beadásán dolgoznak, a pályázat célja a vízi élőhelyek valamint az ártéri ligeterdők állapotának javítása lenne, emellett a bioszféra rezervátum fogalmát is meg szeretnénk jobban ismertetni a helyi lakossággal.

(Szöveg és fotó: Parrag Tibor)