Továbbra is várjuk a poszméhfotókat!

2022. július 29.

Igazgatóságunk idén indította a Poszméh Monitoring Programot, melyben a lakosság fényképek készítésével segíthet felmérni ezen veszélyeztetett beporzó rovarcsoportot.

0

Az elmúlt hónapokban érkeztek már fényképek, elsősorban gyakori fajokról, például a kövi, a mezei vagy a földi poszméhről. Egy ritkább, védett faj, a ligeti poszméh is lencsevégre került. Sajnos ez a csapadékszegény időszak a poszméheknek sem kedvez. A virágos gyepek hamar kiszáradtak, a virágok gyorsan elvirágoznak, így a családok felnevelése is veszélybe kerülhet. A nyár második felében jellemzően az út menti mezsgyék (imola, bogáncs és aszat), valamint a gondozott kertek virágai nyújtják a legfontosabb táplálékot számukra. Kirándulásaink során ezeket a helyeket érdemes figyelni, és minél több fényképet készíteni róluk.
Szeretnénk felhívni a közönség figyelmét, hogy október 31-ig továbbra is várjuk az elterjedésüket feltérképező adatgyűjtést segítő fényképek beküldését! A gyűjtés lezárultát követően a fényképeket beküldők között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság értékes ajándékcsomagjait sorsoljuk ki.

Az adatgyűjtéshez, fotózáshoz részletes útmutató a következő linkre kattintva tekinthető meg:
https://ddnp.hu/igazgatosag/hirek/vegyen_reszt_on_is_a_poszmehek_felmereseben