Hol virág? – Hóvirág!

2021. február 8.

2021-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Duna-Dráva Nemzeti Park. Az évforduló alkalmából idén számos akciót, játékot hirdetünk meg, visszatekintünk az elmúlt két és fél évtized eseményeire. Ezek sorában első a „Hol virág? – Hóvirág!” elnevezésű játékunk, amelyről az alábbiakban adunk tájékoztatást.

25

A koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben érvényben levő korlátozások jelentősen befolyásolják mindennapjainkat, szinte mindenkinek átrendeződött az életvitele, így többek között nem lehet részt venni szervezett programokon, csoportos túrákon. Mindettől függetlenül a természet továbbra is a „megszokott mindennapjait” éli, a téli nyugalmi időszakot követően az állatok és a növények is fokozatosan felkészülnek a közeledő tavaszra, már a lombfakadás előtt megjelennek az első virágok. A szabályok betartása mellett lehetőségünk van egyéni kirándulásokra, a természet felfedezésére. Erre invitáljuk a természetkedvelőket, induljanak el felfedező útra, s a friss levegőn tett séta alkalmával járjanak nyitott szemmel. 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából egy természetvédelmi akcióban való részvételre hívja Önöket.

Munkatársaink folyamatosan dolgoznak a természeti értékek feltérképezésén, azonban ők sem lehetnek jelen mindenhol. A kikeleti hóvirág előfordulásáról rendelkezésre állnak adatok, ám ezek pontosításához, kiegészítéséhez kérjük szíves közreműködésüket. A „Hol virág? – Hóvirág!” applikáció alkalmazásával Önök is szerves részeseivé válhatnak a természetünk védelmének, és akár egy nyereményjátékban is részt vehetnek. A cél a tavalyi játékhoz részben hasonlóan a hóvirág előfordulási helyeinek, képviselt mennyiségének pontos felderítése annak érdekében, hogy amennyiben valamely terület túlzott terhelésnek van kitéve – például mint kedvelt szabadidős terület –, ott kollégáink szükség esetén meghozhassák a szükséges intézkedéseket, beavatkozásokat a növény védelme érdekében.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L.) a hóvirágfélék 21 fajának Magyarországon egyedüli, természetes elterjedéssel bíró képviselője. A faj elterjedési területe Európa középső területeire összpontosul, a Pireneusoktól a Fekete-tenger keleti partjának vonaláig, délen pedig egészen a Balkánig.


Mint az Európai Unió számára fontos faj, védelme és populációinak felmérése, nyilvántartása a természetvédelmi regionális kezelő szervezetekként működő nemzeti park igazgatóságok feladata. Ebben az állományfelmérést célzó munkában számítunk az érdeklődő résztvevők segítségére.

Kérjük, a faj előfordulási adatainak gyűjtését természetes környezetben végezzék, kerteken, parkokon kívül, így elkerülhető, hogy az ültetett, hazánkban nem honos, közeli rokon fajok esetleges előfordulásai miatt téves adatokat kapjunk.
Kép forrása: DDNPI fotóarchívum

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy nyereményjátékkal szeretné jutalmazni a szorgalmas adatgyűjtőket. Az applikáció használata során lehetőség van az e-mail cím illetve egy tetszőlegesen választott nickname megadására, melyekkel a játékosok sorsoláson vehetnek részt. A nyeremények: fotóalbum, valamint családi belépő az Abaligeti-barlangba és az Ős-Dráva Látogatóközpontba.

A játék időtartama: 2021. február 8. – 2021. április 17. A határidő lejártával az elérhetőségüket megadók közül kerül kisorsolásra a három ajándékcsomag. A nyereményeket postai úton juttatjuk el a nyerteseknek.

Információk, applikáció letöltése (február 8-tól): https://www.ddnp.hu/jatek