Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely haranglábjának restaurálása

2021. október 19.

A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplésére való felkészülés keretében újabb restaurálási munkába kezdett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

A harangláb kiemelése

A sírkertben található, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító, az 1976-os megnyitására elkészült 120 db fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 45 évben, az időjárás, valamint kártevők miatt jelentősen leromlott.

A sírjelek állagmegőrzését folyamatosan végeztük, az elmúlt hat évben 50 alkotást újítottunk fel. Az idei év kiemelt feladata a sírkert legismertebb szimbólumának számító, 6 méter magas harangláb teljes körű restaurálása. A haranglábat az elmúlt 45 évben számos olyan tényező érte, ami miatt felújításra szorul, a tetejéről lehulló fazsindelyek balesetveszélyessé tették, a kártevők több helyen kikezdték. A harang leemelése után a harangláb kiemelésre került, majd a sérült, hibás részek cseréje és a teljes restaurálás, állagmegőrzés után várhatóan december közepén kerül vissza a helyére. A harangláb felújítási munkálatai a Miniszterelnökség támogatásával valósulnak meg.

Helyszín
Mohácsi Nemzeti Emlékhely
Cím
7785 Mohács-Sátorhely
Szélességi kör
45.942869
Hosszúsági kör
18.646899
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben