Őzlábgalóca a Dél-Mezőföldön

2022. október 5.

Az őzlábgalóca (Amanita vittadinii) nagytermetű, fehér színű, gyapjas, pikkelyes kalapú és tönkű, jól fejlett gallérral rendelkező gombafaj. A gomba 5-15 cm átmérőjű, félgömb alakból, kiterülő fehéres, majd szürkés nemezszerű, durva pikkelyekkel díszített kalapot növeszt.

Őzlábgalóca

Egész termőtestét a tönköt és kalapot is, nagy, fodros szélű, fehér pikkelyek borítják. Tavasszal és ősszel szeptember, októberben terem. Melegkedvelő, Európában főleg a mediterrán területeken elterjedt, Közép- és Nyugat-Európában ritka, hazánkban él egyik legjelentősebb állománya. Élőhelyei a legeltetett nitrofil jellegű gyepek, szikes vagy homokos legelők. A hagyományos legeltetéses gazdálkodás felhagyása miatt, a legelő területek csökkenése következtében, a faj élőhelye veszélyeztetett.

A nemzeti park igazgatóság a nagydorogi Szenes legelőjét extenzív legeltetéssel kezeli, ami kedvez az őzlábgalóca életfeltételeinek. A legelőn, természetvédelmi őrünknek az idei évben sikerült megfigyelni a Dél-Mezőföldön is ritka gombafaj néhány példányát.

Az őzlábgalóca ehető, de mivel 2005 óta védett, így nem gyűjthető, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Kép: Szendi József
Szöveg: Kováts László

 

Helyszín
Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.696898
Hosszúsági kör
18.728610
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben