Születnek a szürkemarha borjak a drávaszentesi állattartó telepen

2024. január 31.

Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, idén is megkezdődött a szürkemarha borjak születése a drávaszentesi állattartó telepen. Még csak tizenhat borjú jött világra, de számuk napról napra bővül.

Szürkemarha borjú

A szilaj marhának is nevezett magyar szürke impozáns küllemével nemességet, erőt és szívósságot sugároz. Valódi hungarikum. A fajta jellegzetessége a hosszú szarv. A tehenek általában ezüstszürkék , a bika daruszínű és „kormos”, a borjak pirók színűek, 6-8 hónapos korukra válnak szürkévé. Az ivartalanított bikák - tinók, illetve ökrök - könnyen kezelhetők, ezért ezeket igavonásra használták. Az igénytelen és a kimondottan ridegtartást igénylő szürke marhákat évszázadokon keresztül lábon hajtották a nagy európai állatvásárokra.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarha gulyája a látványosság mellett fontos szerepet tölt be a Drávaszentesi rét természetvédelmi kezelésében. Legelésükkel hozzájárulnak a természetközeli gyepek, és az ott található életközösségek fenntartásához.

Az állatbemutató május 1-től várja az érdeklődőket, ahol a borjakon kívül szamarakkal, kecskékkel és rackajuhokkal ismerkedhetnek meg az ide látogatók.

(Szöveg és fotó: Schulcz Andrea)

Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben