Királyharaszt a Barcsi Borókásban

2019. június 11.

A június 8-ai túrán egy érdekes növénnyel és annak élőhelyével ismerkedhettek meg az ide látogatók. A Magyarországon másutt nem élő királyharaszt először 1978-ban került elő a Darány határában lévő láptó szélében, mely terület a Duna-Dráva Nemzeti Park fokozottan védett része.

0

Ennek a sajátos hangulatú tájnak az értékeire Boros Ádám hívta fel a figyelmet 1923-ban. A területen a királyharaszt mellett további ritka, védett növényfajok is előfordulnak: tőzegmoha fajok, tarajos pajzsika, fűzlevelű gyöngyvessző és békaliliom. Az élőhely sokféleségét mutatja, hogy e területen 700-nál is több növényfaj, közel 3000 gerinctelen és mintegy 230 gerinces állatfaj él.


A királyharaszt 1 métert is meghaladó jellegzetes páfrányféle. Leginkább a lápos, mocsaras, pangó vízű, magas páratartalmú területeket kedveli, ahol fák adnak árnyékot neki.

Néhány évvel ezelőtt mindössze 8 km-rel a Borókástól újabb lelőhelyére bukkantak egy égeres láperdő szélén. Ez az állomány több mint 100 tőből áll, melynek nagy részét fiatal egyedek alkotják, ami azt jelzi, hogy az állomány szaporodóképes.

Természetvédelmi értéke 250.000 Ft.
Szöveg: Schulcz Andrea
Fotó: Kozma-Bognár Tamás
Helyszín
Barcsi borókás
Szélességi kör
45.978713
Hosszúsági kör
17.569971
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben