Villányban lesz látható a Mohács500 vándorkiállítás

2023. november 26.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen folyó régészeti, antropológiai kutatások új ismeretanyaggal gazdagították a mohácsi csatával kapcsolatos ismereteinket. Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az emlékhely III. számú tömegsírjában nyugvó halottak a csata utáni tömeges, brutális kivégzés áldozatai.

Az egyik rollup részlete

Dr. Varga Szabolcs történész 6 db rollup segítségével mutatja be ezt a tragikus eseményt, illetve megismerteti az érdeklődőket az emlékhely, valamint az ott folyó régészeti kutatások történetével és az antropológiai vizsgálatok eredményeivel. A rollupok szövege hosszú kutatás eredménye: tartalmas, izgalmas, de mindenki számára könnyen értelmezhető. A tablók gazdagon illusztrálják korabeli ábrázolások, képek, grafikák, amelyek megszerkesztése Vértesi Lázár, munkáját dicséri.

Az információkban gazdag rollupok a Csorba Győző Könyvtárral való együttműködés segítségével november 30-tól a villányi könyvtárban tekinthetők meg. A megnyitó időpontja 17:30, a kiállítást ismeretterjesztő előadásával megnyitja: dr. Varga Szabolcs.

 

(Szöveg és kép: Varga Zsolt)