Növényritkaság a Szekszárdi dombságban

2021. június 4.

Május végén a védett és ritka majomkosbor (Orchis simia) 18 tövét fedezték fel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai a Szekszárdi-dombsághoz tartozó Sötétvölgyben. Tolna megyéből ez az egyetlen ismert előfordulási helye a fajnak.

Majomkosbor

Európa több országában is jelen van, de mindenhol lokális, szűk elterjedésű. A helyi védettségű Sötét-völgyben 10 orchideafaj is megtalálható, így többek között a bíboros kosbor, a tarka kosbor a nőszőfüvek számos faja. Ez is a terület magas természeti értékét jelzi.
A majomkosbor országosan is ritka fajnak számít, mindössze a Mecsekből, a Villányi hegységből, a Karancs térségéből és a Balaton-felvidék pár pontjáról ismert. Élőhelyeit tekintve mészkedvelő, karsztbokorerdők, mészkedvelő és gyertyános tölgyesek valamint pusztafüves lejtők virága. A 20-45 cm magas faj május-júniusban virágzik. Virágai jellegzetesek. A mézajak három karéjú, és a középső karéj további két keskeny, szétálló, felfele kunkorodó cimpára hasad, középütt egy kis sallanggal. A virág így erősen hasonlít egy kezes-lábas-farkincás majomra. Színe a vöröstől a rózsaszínen át a fehérig változhat. Virágai nem tartalmaznak nektárt, színük és formájuk mégis csalogató a rovarok számára, így a megporzást is ők végzik. Több ezer rendkívül apró magját a szél terjeszti, de a csíranövény csak akkor marad életben, ha megfelelő gombapartnerre talál, mellyel együtt mikorrhiza kapcsolatban él. A kosbor a víz és tápanyagok felvételére csak a gombafonalak hálózatával képes. Sok talajlakó orchideához hasonlóan kedvezőtlen körülmények között akár évekig sem fejleszt föld feletti hajtást, csak lappangva várakozik. Ilyenkor kizárólag a gombafonalak látják el tápanyagokkal. E tulajdonsága miatt a most felfedezett állomány is vélhetően nagyobb egyedszámú.

Állományait a leszedés és az átültetési kísérletek is veszélyeztetik.

Védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

(Szöveg: Dombi Imre, Schurk László, fotó: Dombi Imre)