Szibériai nőszirom a drávaszentesi üde réten

2021. június 17.

A drávaszentesi gyepterületek évtizedek óta az állattartást szolgálják. Ezeken vagy legeltetés folyik, vagy kaszálóként adnak értékes szénát. Az üde rétek mélyebb foltjaiban a téli és tavaszi időszakban megjelenik a vízborítás, és a csapadékviszonyoktól függően e szittyós-sásos tocsogók akár a nyár közepéig is kitartanak.

Szibériai nőszirom

A változatos növényzetből az illatos vízi menta, a mocsári nőszirom érdemel említést, míg a védett növényfajokat a nyári tőzike, a pompás kosbor és a szibériai nőszirom képviseli. Ez utóbbi, 50-80 cm magasra megnövő, sötétlila színű növény, mely május-júniusban virágzik. Állományát termőhelyének – láprétek, vizes élőhelyek – visszaszorítása veszélyezteti. Hánytató hatása miatt mérgező. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Az itteni szibériai nőszirom állomány Komlósd és Barcs községhatárban három gyepterületen közel 3000 feletti virágzó tőből áll. Ezeket az állományokat megjelöljük, és kaszáláskor kihagyjuk, ugyanis a virágzás és magérlelés szempontjából fontos a kaszálás elhagyása, ezáltal biztosítjuk a tövek megerősödését, a növény tovább terjedését.

(Szöveg és fotó: Schulcz Andrea)

 

Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben