Július 31. - A természetvédelmi őrök világnapja

2022. július 29.

Világszerte július 31-én (2007 óta) ünneplik a természetvédelmi őrök napját, és hívják fel a figyelmet munkájuk fontosságára. Magyarországon a természeti értékek és a kulturális örökség megőrzésében töltenek be kiemelkedő szerepet. A tíz nemzeti park igazgatósághoz tartozó természetvédelmi őrök (kb. 250 fő) mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és kétmillió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében látják el feladataikat.

0

A természetvédelmi őrök feladata sokrétű, a védett területek, az ott található növény, állat- és gombafajok megőrzése mellett ők biztosítják például az országban nyilvántartott 65 ezer régészeti lelőhely megóvását is. Egy természetvédelmi őr átlagosan nyolcezer hektáron lát el szakmai feladatokat.
Részt vesznek zoológiai és botanikai adatgyűjtésben, a védett területek állapotváltozásának felmérésében, végzik a nemzeti park igazgatóságok területkezelési, vagyonkezelési tevékenységét, de bekapcsolódnak a nemzeti parkokban folyó környezeti nevelési munkába is. Évente több ezer bejelentést kapnak bajba került, sérült állatokról - legtöbbször madarakról -, amelyek mentésében aktívan részt vesznek.
Ők azok, akik közvetlenül tartják a kapcsolatot a helyi lakossággal és a gazdálkodókkal, tájékoztatják őket, segítik munkájukat.
Az elmúlt években újabb kihívásokkal kellett szembenéznie a természetvédelmi őröknek, mint például az illegális hulladéklerakás, vagy gyújtogatás a védett területeken, védett állatok mérgezése.
Magyarország első természetvédelmi őre, Gulyás József pont száz éve, 1922-ben kezdte meg munkáját a Kis-Balatonon, az ő nevéhez fűződik a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag megmentése.