Tavaszi tőzike és hóvirág

2022. február 16.

Bár még mínuszokra ébredünk, a természet már érzi a tavaszt. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy nyílik a hóvirág és a szártalan kankalin. A tavaszi tőzikék is szirmot bontottak a gyékényesi Lankóci-erdőben.

Tavaszi tőzike

A tavaszi tőzike (l.: a fotón) kb. 20-30 cm magas, hagymás növény; virágai nagyon hasonlóak a hóvirágéhoz, de míg a hóvirágnak a három belső lepellevele fele akkora, mint a három külső, addig a tőzike lepellevelei egyforma nagyságúak, csúcsuk sárga vagy sárgászöld. Üde talajú gyertyános-tölgyesekben, valamint tölgy-kőris-szil ligeterdőkben, ártéri réteken fordul elő; általában március-áprilisban virágzik, idén ez már februárban elkezdődött. Galantamint tartalmaz, ettől mérgező. Természetvédelmi értéke: 5.000 Ft.

Ismertebb rokona az üde lomberdőkben élő kikeleti hóvirág, mely szintén lombfakadás előtt virágzik, mikor még elegendő fény jut a talajra. Májusban érő termései hangyacsemegék: magvai olajos függelékét a hangyák előszeretettel gyűjtik, így segítve a hóvirág terjedését. A tőzikéhez hasonlóan szintén mérgező; a hagymájában termelődő anyag méreg, ám az Alzheimer-kór és a gyermekbénulás kezelése során kedvező hatásáról számolnak be. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

(Szöveg: Schulcz Andrea, fotó: Mezei Ervin)

Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben