Ünnepeljünk együtt! Bioszféra-rezervátum napok a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Parkban

2021. szeptember 3.

A Duna-Dráva Nemzeti Park az idei évben ünnepli 25 éves jubileumát, mely alkalomból szeptember 16-án és 18-án színes, ingyenes ismeretterjesztő programokkal várjuk az óvodás és iskolás csoportokat, családokat, baráti társaságokat. A „Bioszféra Rezervátum Napok” keretében megvalósuló programok fő helyszínei Béda-Karapancsa, a kölkedi Fehér Gólya Múzeum és a Boki-Duna halászati bemutatóhely lesznek.

25 éves a Duna-Dráva Nemzeti Park embléma

A programok összesítését tartalmazó dokumentum és jelentkezési lap ide kattintva érhető el.

 

A programok részletes ismertetése:

 

Halászati bemutató a Boki-Dunán
A Boki-Duna évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt, mely lefűződött és ma holtágként él tovább. Mivel a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése lassan halad előre. A halászati bemutatóhelyen 500 évet ugrunk vissza a múltba, és egy ősi vízi világba pillanthatunk be. Elődeink halfogási szokásait és eszközeit ismerhetjük meg és próbálhatjuk ki. Elhelyezkedés: N45.900000 E18.780000.

Kamilla és Koszta kalandjai a gólyák birodalmában
Kamilla, a gondoskodó gólyamama bevezeti fiókáját, a csintalan Kosztát a gólyák kalandos életébe. A program során a gyermekek bábok segítségével ismerkedhetnek meg a gólyák táplálkozásával, fészkelési szokásaival, vonulásukkal. A bábozás végén a résztvevők is kipróbálhatják, hogy milyen fészket építeni, gólyalábon járni és egy kis ügyességi játékon is megmérkőzhetnek a lelkesebbek. Emlékül mindenki elkészítheti a saját gólya-pálcáját. Helyszín: Fehér Gólya Múzeum.

Kenutúra a Külső-Bédán
A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő vizes élőhelyeit foglalja magába. A program erre a különleges területre kalauzolja az érdeklődőket. A kenutúra helyszíne a Külső-Béda. Ez a vízfelület egykor a Duna főága volt, ami a folyószabályozás után vált mellékággá. Egy keskeny csatorna kapcsolja össze a Dunával, azonban sodrás nincs rajta. Nyugodt víztükre és vadregényes partja a vízimadarak paradicsoma. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a híres és színes ártéri madárvilág képviselőivel is: barna kányákkal, szürke gémekkel, jégmadarakkal. A gyülekező a Fehér Gólya Múzeumnál lesz, ahonnan gépjárművel közelítik meg a helyszínt a résztvevők. 

Kerékpárral és kenuval a Külső-Bédán
A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő vizes élőhelyeit foglalja magába. A program erre a különleges területre kalauzolja az érdeklődőket. A kenutúra helyszíne a Külső-Béda. Ez a vízfelület egykor a Duna főága volt, ami a folyószabályozás után vált mellékággá. Egy keskeny csatorna kapcsolja össze a Dunával, azonban sodrás nincs rajta. Nyugodt víztükre és vadregényes partja a vízimadarak paradicsoma. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a híres és színes ártéri madárvilág képviselőivel is: barna kányákkal, szürke gémekkel, jégmadarakkal. A gyülekező a Fehér Gólya Múzeumnál lesz, ahonnan kerékpárral közelítik meg a helyszínt a résztvevők. 

Őszi kikerics túra a Nagypartosi tanösvényen
Az Alsó-Duna völgy legdélibb magyarországi szakaszán a jelenlegi ártéri gyepgazdálkodás, valamit az egykor jellemző fokgazdálkodás jelentőségét mutatja be a tanösvény. A tanösvény információt nyújt az energia körforgásáról és a lebontó szervezetek tevékenységéről is. Sétánk során az őszi kikerics virágait is megcsodálhatjuk, és sok érdekességet tuhatunk meg a növényről. Program helyszíne: N45.955617 E18.730983.

 


 

Fontos információk
A túrákon ajánlott a kényelmes túracipő/bakancs, a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés. A programokat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vezetik. A programokon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság általános adatkezelési tájékoztatóját az alábbi linken ismerheti meg: www.ddnp.hu/adatvedelem