Fehér gólyákat gyűrűztek Baja környékén

2023. június 21.

2023. június 15-én zajlott a fehér gólyák nyilvános gyűrűzése Baja környékén. A fehér gólya fiókák jelölése – minden érintett település egy-egy helyszínén – nyitott volt az érdeklődők számára. A hat meghirdetett fészeknél összesen 380 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését. Minden ilyen helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére.

Gólyacsalád Hercegszántón

Az eseményen 6 településen, összesen 20 fészeknél 60 fióka volt, ezek közül 59 kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A fiókák méretében nagy szórás mutatkozott, kb. 3 hét volt a legkisebb és a legnagyobb fiókák kora között. A meghirdetett helyszíneken kívül több olyan fészek volt, ahol csupán néhány hetes, vagy naposak voltak a kicsik, ezeken a helyeken nem történt gyűrűzés. Ugyancsak nem kapott gyűrűt az a fióka, amelynek lábára bálamadzag tekeredett a fészekben – a madzagot eltávolították, a sebet fertőtlenítették.

Az idei évben három fióka volt a jellemző fészkenként, de akadt két olyan fészek, amelyben csupán 1-1 fióka volt. A korábbi évhez képest kedvezőbbnek, míg általánosságban jónak mondható az idei fiókaátlag (3,0 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.


A fióka-számok alakulása Baja térségében:

1 fiókás fészek: 2 db
2 fiókás fészek: 1 db
3 fiókás fészek: 12 db
4 fiókás fészek: 5 db


A nap során három öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:

1. Jelenleg költ: Hercegszántó
Gyűrűzve: Dávod
Gyűrűzés éve: 2016
Korábbi leolvasás: 2x Dávod, 3x Hercegszántó

2. Jelenleg költ: Hercegszántó
Gyűrűzve: Dávod
Gyűrűzés éve: 2020
Korábbi leolvasás: 1x Dávod

3. Jelenleg költ: Hercegszántó
Gyűrűzve: Harta
Gyűrűzés éve: 2018
Korábbi leolvasás: 2x Hercegszántó


Az esemény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) szervezésében, az MVM támogatásával valósulhatott meg.

(Szöveg és fotó /Gólyacsalád Hercegszántón/: Mórocz Attila)