Ünnep

2023. december 20.

Az év vége az ünnepek mellett a visszatekintés időszaka is. Az idei év a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság számára is eseménydúsan telt. Cikkünkben az idei évben megvalósult fejlesztéseket, beruházásokat és eredményeket összegezzük dióhéjban.

Havas fák a Pintér-kertben

Hagyományteremtő céllal társszervezetekkel együttműködve májusban megszerveztük a Baranyai Barlangkutatás című konferenciát. Az Ifjú Kócsagőr Program szeptemberben tartott országos döntőjének győztese a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság versenyzője, Schlitt Bence lett. Az Országos Denevérvédelmi Konferenciának az igazgatóságunk által működtetett Ős-Dráva Látogatóközpont adott otthont októberben. A Pécsett található Tettye Oktatási Központ Természetiskola minősített oktatóhely címet kapott november folyamán, a létesítményben 36-féle minősített környezeti nevelési foglalkozáson vehetnek részt a diákok. A Pintér-kert Arborétum a Made in Pécs-díj Nívódíj kategóriájában kapott jelölést decemberben – az, hogy megkapja-e a rangos elimerést a létesítmény, a 2024 januárjában megtartásra kerülő díjátadón derül ki.

Igazgatóságunk számos helyi, regionális és országos eseményen kapott megjelenési lehetőséget, többek között a Magyar Nemzeti Parkok Hete Balatonfüreden megtartott nyitórendezvényén, vagy a Fővárosi Állatkertben rendezett Vakond Gálán. A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is programokkal, játékokkal, pályázatokkal hívtuk fel a nagyközönség figyelmét a természeti értékeinkre. Ezekben a hetekben is zajlik a december elsején elindult Télen is? – TERMÉSZETESEN! elnevezésű pecsétgyűjtő játékunk.

Lezárult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével megvalósított Riverside projekt. A projekt keretében horvátországi partnerekkel közösen megvalósult több kiválasztott élőlénycsoport felmérése, lezajlott a Kisinci-tó nevű Dráva holtág mederkotrása, valamint cserjeirtást hajtottunk végre a nemzeti park meghatározott területein. A Hidden Landscapes Interreg projekt keretében megújult a Tettye Oktatási Központ, valamint fejlesztések valósultak meg a Pintér-kert Arborétumban. 2023-ban a félidejéhez érkezett a LIFE IP GRASSLAND-HU projekt, melynek nyolc éven át tartó megvalósításában 13 együttműködő partnerrel együtt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz. Elindult a LIFE RESTORE for MDD projekt, amely a folyami és ártéri erdei élőhelyek megőrzését tűzte ki célul a Mura, a Dráva és a Duna mentén. Az ötéves futamidejű pályázat az Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot és Szerbiát összekötő Mura-Dráva Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum területén működő 17 partnerszervezet együttműködésében valósul meg.

Az intenzív munkában gazdag év vége felé közeledve szeretnénk megköszönni a Duna-Dráva Nemzeti Parkban és más, igazgatóságunk működési területén található védett területeken tett látogatásukat, valamint nem utolsó sorban a hozzánk intézett kérdéseiket és visszajelzéseiket! Együttműködő partnereinknek megköszönjük támogatásukat, segítségüket, valamint a közös gondolkodást és cselekvést! A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság csapata békés karácsonyi ünnepeket és boldog, sikerekben, egészségben és eredményekben gazdag új esztendőt kíván Önöknek!

(Fotó: dr. Horváth Éva)