Bemutatóhelyeink újranyitása: Pintér-kert, Tettyei Mésztufa-barlang, Fehér Gólya Múzeum

2020. június 22.

Június 18-án adtunk hírt arról, hogy a veszélyhelyzet megszüntetésével a magyarországi nemzeti park igazgatóságok kiállításai, barlangjai, illetve zárt téri bemutatóhelyei is újra megnyithatnak. A létesítmények megnyitása fokozatosan történik, így a mai naptól a pécsi Pintér-kert Arborétum a hét minden napján nyitva tart, június 23-tól a Tettyei Mésztufa-barlang és a kölkedi Fehér Gólya Múzeum is várja a látogatókat.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság logója

A Pintér-kert Arborétum Pécsett, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el. A névadó Pintér János (1879-1933) nyugalmazott pécsi banktisztviselő által közel száz évvel ezelőtt alapított gyűjteményes kertben a lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett több mint harminc védett növényfaj él. Az arborétum változatosságát és esztétikai értékét tovább fokozza a kerti tó mesterségesen kialakított, de természetközeli növényegyüttese. A kertben elhelyezett kőszobrokat a Nagyharsányi Szoborparkban készítették hazai és külföldi szobrászművészek az 1960-as, 1970-es években.

A Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A természetes járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. A látogatók a barlangban elhelyezett installációk segítségével természettudományos és kultúrtörténeti ismereteket szerezhetnek a barlangról és a Tettye városrészről. A barlang minden egész órában induló, 45 perces élményszerű vezetés keretében tekinthető meg.

A Pintér-kert Arborétum és a Tettyei Mésztufa-barlang kombinált belépőjeggyel kedvezményesen látogatható!

A kölkeden található Fehér Gólya Múzeum élményt adó módon mutatja be a gólyák táplálkozását, fészkelési szokásait, vonulását. A látogatók információt kapnak a gólyák családjának valamennyi tagjáról, melyek közül hazánkban csak két faj él. A gólyák élő- és táplálkozóhelyét, a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező ártéri területet interaktív installációk segítségével ismerhetik meg a vendégek. A gólya irodalmi, néprajzi vonatkozásai is megtalálhatók itt. Költési időszakban a környező villanyoszlopokon épült fészkekben élőben is megtekinthető a gyönyörű madár.