Szabadon repülhet a fiatal sas

2021. július 20.

Immár egészségesen szárnyalhat egy fiatal rétisas a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező Gemenci erdőben. A nemzeti park igazgatóság munkatársai egy ifjú természetvédő segítségével engedték szabadon a felerősödött madarat, melyet három héttel korábban az erdészet munkatársai találtak a földön a fészek közelében.

Rétisas elengedés

A frissen kirepült fióka nem repült, enyhén imbolygott és könnyen megfogható volt. A kiérkező természetvédelmi őr azonnal a sukorói vadmadárkórházba szállította, ahol szakértő állatorvosi ellátást kapott. Három heti kezelés és megfigyelés után végül a teljes erejében levő sas szabadon távozhatott. Az elengedés a fiatal madár fészkének közelében történt, annak reményében, hogy az idei sasfióka csatlakozni tud szüleihez, akik megtaníthatják neki a vadászat mesterfogásait.

A fokozottan védett rétisas hazánk legnagyobb ragadozó madara. A kifejlett egyedek szárnyfesztávolsága eléri a 220-240 cm-t, testtömegük pedig a 6-7 kg-ot is. Az idei rétisas költés eredményessége elmaradt a korábbi évekétől, így nagyon örvendetes a fióka megmenekülése. Köszönet az erdészeti dolgozóknak és Dr. Berkényi Tamás állatorvosnak.

A madár elengedéséről Facebook oldalunkon rövid videófelvétel tekinthető meg.

(Szöveg és kép: Dombi Imre)