Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban

A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen, holdtalan égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére nyílik lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével.

Zselici Csillagoségbolt-park

A programra csoportok jelentkezését várjuk!

A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg az égboltról.

A program több helyszínen is megtartható. A legkedveltebb megfigyelőpontok Bányán és a Hotel Kardosfa közelében találhatóak.
 

A program időtartama: 3-4 óra
A túra hossza: 5-6 km
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival
Hasznos: A csillagnéző túrák megtarthatóságát az aktuális holdállás és időjárás befolyásolja.
Bejelentkezés: minimum 1 héttel a tervezett túra időpontja előtt. Fontos a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt! Ajánlott minimális korhatár: 10 év

 

Információ, jelentkezés:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: szilvia.wodtke@ddnp.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
E-mail: szilvia.wodtke@ddnp.hu
 

A fényszennyezésről

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fénykibocsátás is egyre növekszik. Ennek az a következménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény. Az élővilág számára a mesterséges világítás rendkívül káros hatást gyakorol, az éjszakai világosság megzavarja az állatok napi életritmusát, a fényforrások nehezítik a tájékozódásukat, gyakran pusztulásukat okozva – utóbbira példa, amikor a rovarok a lámpa körül körbe-körbe repülnek végkimerülésig.

Fontos lépéseket tenni annak érdekében, hogy a fényszennyezés csökkenjen. Mi, „hétköznapi” emberek is sokat tehetünk annak érdekében, hogy mindennapi tevékenységünkkel, a mesterséges világítással minél kevésbé zavarjuk a környezetünket. A zavaró fények és így a fényszennyezés rohamos növekedésének visszaszorítására számos megoldás létezik. Korlátozni kell a pocsékoló, felesleges fényeket olyan lámpatestek elhelyezésével, amelyek a szükséges területet - például járdát, útfelületet - világítják meg. A legújabb kutatások szerint a hideg fehér világítás káros a környezetre és az emberi egészségre. Ezért a közvilágítás kivitelezésekor érdemes meleg fehér fényt kibocsátó fényforrásokat használni, továbbá a kis forgalmú mellékutakon az éjszakai órákban tovább csökkenteni a kibocsátott fény menyiségét. Kertekben, udvarokban célszerű mozgásérzékelővel ellátott fényforrásokat beépíteni. Ezekkel az intézkedésekkel a természeti értékek védelmét is segíthetjük, valamint a költségeinket is csökkenthetjük.
 
A szemléletformálást és az ismeretterjesztést szolgálják a szakvezetéses éjszakai túrák, melyeken csillagász közreműködésével ismerkedhetnek a résztvevők az éjszakai égbolt látványával. A séta közben sok hasznos ismeretet tudhatnak meg a fényszennyezés káros hatásairól is, és arról, hogy mit tehetünk a fényszennyezés csökkentése érdekében.

Összeállította: Dr. Kolláth Zoltán (Magyar Csillagászati Egyesület, elnök), Szegvári Zoltán (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Somogyi Tájegység, tájegységvezető), Komlós Attila (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, marketing és kommunikációs menedzser)

 
Zselici Cillagoségbolt-park
 

 

Árak

A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely honlapunk láblécében érhető el.

Cím
Zselici Tájvédelmi Körzet
Helyszín
Zselici Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.250731
Hosszúsági kör
17.743445
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben