LIFE WILDisland

A WILDisland projekt célja, hogy megőrizze a természetes Duna-szigeteket, mint a folyódinamika kiemelt élőhelyeit. A szigetek által alkotott élőhely-folyosó hozzájárul az ökológiai kapcsolat erősítéséhez és egy Európa szívében található természetes vadon megőrzéséhez. A hatéves futamidejű pályázatban az összes Duna menti ország képviselteti magát.

Life projekthelyszín

A projekt során a 15 együttműködő partner célja, hogy egyrészt a Duna természetes dinamikájának javításával, másrészt a szigetek és a folyó árterének talán legkarakteresebb élőhely-típusának, a puhafás ligeterdők megőrzésével és helyreállításával elősegítse számos dunai sziget természetességének, "vadon" jellegének erősítését.

Hazánkból három nemzeti park és egy vízügyi igazgatóság vesz részt benne. 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tervezett akciói között szerepel több mellékág-rekonstrukció, sarkantyú visszabontás, őshonos fafajokkal történő erdőtelepítés, illetve erdőszerkezet-átalakítás és az inváziós fajok (pl. zöldjuhar, amerikai kőris, gyalogakác) elleni védekezés is. A pályázati tevékenység részét képezné a fenti beavatkozások engedélyezési eljárásának lebonyolítása, a szükséges természetvédelmi engedélyek beszerzése is. A beavatkozások eredményeit botanikai felmérések útján nyomon követnénk. A helyi lakosság figyelmét is szeretnénk felhívni a dunai szigetek természetvédelmi jelentőségére illetve tanácsokat adni, hogy ők hogyan járulhatnak hozzá ezeknek a szigeteknek a megőrzéséhez.

Projekt időszaka: 2021.09.01-2027.08.31. 
Projekt DDNPI részének teljes költségvetése: 2 094 525 Euro
Projekt DDNPI részének EU támogatása: 65%.
Projekt címe: Danube Wild Island Habitat Corridor 
Projekt címe magyarul: Dunai természetes szigetek ökológiai állapotának javítása
Projekt rövid címe: LIFE WILDisland 
Projekt azonosító száma: LIFE20 NAT/AT/000063 
A projekt honlapja: https://wildisland.danubeparks.org/

 

 

 

 

 

Letöltések