Három folyó = Egy cél

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hat horvát természetvédelmi szervezettel együttműködésben valósítja meg a Három folyó = Egy cél - Tájrehabilitáció és a biodiverzitás megőrzése egy határon átnyúló bioszféra rezervátumért való együttműködés keretében elnevezésű projektet.

Hu-HR-IPA-EN

A program az első határokon átnyúló, UNESCO által elismert bioszférerezervátumot: a Mura-Dráva-Duna Bioszférarezervátumot létrehozó és működtető természetvédelmi szervezetek együttműködéseként jött létre. Célja a bioszférarezervátum területén található, természetvédelmi szempontból értékes élőhelyek fejlesztése, valamint a horvát-magyar együttműködés további erősítése.

 
 
Együttműködő partnerek

Vezető kedvezményezett: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije
 
Projekt partnerek:
1. Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2. Javna ustanova agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije
3. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode
4. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije
5. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije
6. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije

A pojekt teljes költségvetése: 930.663 EUR, melyből a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektrészére 358.285 EUR fordítható.

A megvalósítás időtartama: 2014. szeptember 1.  és  2015. november 30. között.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektrésze a kölkedi Belső-Béda holtág tájképi rehabilitációját, vízminőségének javítását, és horgászati infrastruktúrájának fejlesztését célozza meg. A Belső-Béda holtág védett természeti területen található: része a Duna-Dráva Nemzeti Parknak és a Béda-Karapancsa Natura 2000 területnek. A Bioszférarezervátum pufferterületén található, amely a természet védelmén kívül ökoturisztikai és rekreációs célokat is szolgál.  Jelentős természetvédelmi értéket képvisel, szerepel a „szentély” típusú holtágak listáján, számos védett, fokozottan védett és közösségi jelentőségű fajnak nyújt élőhelyet. Az Igazgatóság célja, hogy az értékes természeti környezethez méltó körülményeket alakítson ki a horgászni, kikapcsolódni vágyó látogatók számára.
A holtágban jelenleg több mint 400 db elöregedett, rendkívül rossz állapotú, használaton kívüli horgászstég található. Ezek nem csupán a tájképet rombolják, de sok esetben veszélyesek is.
A projekt keretében megtisztítjuk a holtágat az elöregedett stégektől, és helyettük 65 db új, tájba illő, fából készült stéget telepítünk a horgászok számára.
Az élővilág megőrzése és a terület rekreációs célú hasznosítása szempontjából egyaránt fontos a vízminőség javítása, melynek érdekében a túlszaporodott hínárnövényzet részleges eltávolítását és a víz szervesanyag-tartalmának biológiai úton való csökkentését tervezzük.

Az IPA Magyarország-Horvátország Cross-border Co-operation Programme 2007–2013 „Three Rivers = One Aim – Landscape Rehabilitation and Protection of Biodiversity within the Framework of the Co-operation for a Trans-boundary Biosphere Reserve” projektjeElbontandó stégek a Belső-Bédán (Fotó: Tálos András)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elbontandó stégek a Belső-Bédán (Fotó: Tálos András)


Kenuzás a Belső-Bédán a projektpartnetrekkel (Fotó: Tálos András)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kenuzás a Belső-Bédán a projektpartnetrekkel (Fotó: Tálos András)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Letöltések