Élőhelykezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés a Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzetben

A projekt a DDNPI Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzetében az országosan védett természeti, valamint Natura 2000 gyepterületek természetvédelmi kezeléséhez járul hozzá. A projekt célja a nagy biodiverzitású gyepeken élő több védett növényfaj (tarka sáfrány, őszi fűzértekercs, mocsári kosbor) természetvédelmi helyzetének, valamint az állattartás feltételeinek javítása.

ERFA

Nagydorog és Bikács községhatárban a Magyar Állam tulajdonában és Igazgatóságunk vagyonkezelésében lévő magas természeti értéket képviselő gyepeket elsősorban legeltetéssel kezeljük, Szedres községhatárban csak kaszálást végzünk. A tervezett tevékenységek között szerepel a Nagydorog 016 helyrajzi számon működő állattartó telepünk felújítása és bővítése is.

A projekt megvalósulásával az idegenhonos, invazív fásszárúak, lágyszárúak és helyenként őshonos cserjések által elfoglalt terület nagysága a természetes gyeptársulások javára csökkenni fog, mely a folyamatos kezeléssel (legeltetés, kaszálás) hosszútávon megőrizhetővé válik.

A gyepkezeléshez teljes gépsort vásárolunk: traktor, homlokrakodó, oldalrendképző, hengeres bálázó, bálacsomagoló, teleszkópos rakodógép, bálaszállító pótkocsi, pótkocsi, stb.

Az állattartás körülményeinek fejlesztése érdekében új eszközöket szerzünk be, melyek csökkentik a munkaerőigényt, állatvédelmi szempontból kíméletesebbé teszik a szükséges beavatkozásokat. A mobil karámrendszer és kiegészítő eszközei (karámelem, bárányóvoda, körmölőkaloda, körbála etető, bárányetető, elletőbox, stb.) lehetővé teszik a biztonságos állatgondozást.

Támogatás összege: 215.621.729.- Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt befejezési dátuma: 2015.03.31.
Azonosító: KEOP-3.2.0/11-2012-0014

Letöltések