E-bike kalandtúra a Kelet-Mecsekben

2021. szeptember 26.

A Mecsek Magyarország talán legváltozatosabb felépítésű hegysége, amely természeti csodákkal, védett környezeti értékekkel rendelkezik és olyan belső hegyi utakat kínál, amelyre a legigényesebb bringások is csettinteni fognak. Tekerünk a Zengő oldalában, kis aszfaltozott hegyi utakon a Mecsek erdeiben, érintjük az üvegesek útját, és benézünk a Pécsváradi várba, amely szépen felújított állapotban várja a látogatókat.

Pécsvárad

Útvonal:
Tettye - Dömörkapu - Árpádtető - Zobákpuszta - Pusztabánya - Pécsvárad - Hird - Újhegy - Tettye

A program részletes leírása:
A Tettyén tallkozunk a Pintér-kert bejáratához közel. Kiosztjuk a kerékpárokat, beállítjuk, és elindulunk egy szép úton fel a régi vidámparkon keresztül a Dömörkapuhoz. Innen a Lapison át a Mecsek északi részén Árpádtetőig gurulunk, majd egy régi bányászutat követve kiérünk Zobákra, ahol a Mecsek és egész Magyarország legmélyebb szénbányája volt. Innen már a Kelet-Mecsek erdeiben kerékpározunk erdészeti utakon Pusztabányáig, amely egyike a Kelet-Mecsek azon településeinek, ahol valamikor üveget fújtak a német bevándorló lakosok. A település mára teljesen eltűnt a föld színéről, az egykori falu helyén lévő réten ma kulcsosház áll. A hajdani település, Vitraria helyét emlékkő jelzi az erdő szélén, ahol 18. századi üvegfújó kemencéket és üvegcsűrt tártak fel. A kemencék mintájára 1995-ben 1:1 méretarányú működőképes másolat készült. A nagy tisztáson, a kulcsos turistaháznál látható a pécsi faszobrász, Szatyor Győző Életfa című alkotása. Innen igazán gyönyörű erdei úton haladunk tovább, majd egy fantasztikus gurulással a Pécsváradi várnál termünk, ahol érdemes kicsit körülnézni, ebédelni, vagy csak inni egy jó kávét az étteremben. Egy erődített hajdani szerzetesi monostor ez, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne Benedek-rendi – ahogy nálunk nevezik: bencés – szerzetesek számára létesítsen otthont. Innen elindulunk visszafelé, útközben, meleg nyári napon betérhetünk egy hüsítő fürdésre a Dombay-tóra, majd Bogádon és Újhegyen keresztül visszatérünk Pécsre, a Tettyére.

 

 

Árak

Részvételi díj: 14.500 Ft/fő.

A részvételi díj tartalmazza: az e-bike bérleti díját egy napra, kerékpáros táska bérlést trekking bringa esetén, a túravezetés költségét, a szervezés költségét.

 

A program dátuma
2021-09-26
Kezdés
09:00
Vége
16:00
Időtartam
7 óra
Hossz (km)
56
Helyszín
Pintér-kert Arborétum
Cím
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Szélességi kör
46.088122
Hosszúsági kör
18.234462
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Hasznos információk

Létszám: kis csoport, max. 15 fő!
Utazás: Találkozó Pécsen, a Tettye-téren a Pintér-kert Arborétum előtti parkolóban
Kerékpárok: Haibike Sduro trekking/MTB elektromos pedelec kerékpárokat biztosítunk minden résztvevőnek S-M-L-XL méretben.

Jelentkezés, információ:
Tel.: 30/858-7265
E-mail: info@helian.hu
https://helian.hu/kerekparturak/reszletek/e-bike-tura-a-kelet-mecsekben-353

A programot kerékpározásban nagy tapasztalattal rendelkező túravezető vezeti. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság általános adatkezelési tájékoztatóját az alábbi linken ismerheti meg: www.ddnp.hu/adatvedelem

A kerékpárokat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az E-Kerékpár Program keretében biztosítja.

Ajánlataink a közelben