Zengő túra

Kellemesen fárasztó, sportos kikapcsolódást kínál a Kelet-Mecsek – egyben a Mecsek- hegység legmagasabb pontjának felkeresése. A mozgás öröme mellett egész évben új és érdekes információkat szerezhetünk a tájvédelmi körzet természeti és kultúrtörténeti értékeiről.

Tavasz a Zengőn

Túravezető kalauzolásával a hosszúhetényi „Hetény vezér” szobortól (régi kőfejtő) indulunk, eleinte a település dűlőutjain, szépen gondozott szőlők, gyümölcsösök között. A Csóka-kő (368m) lábánál érjük el a Zengőre vezető jelzett turista ösvényt. Korábbi legelőerdők termetes tanúfái mesélnek a környék állattartó hagyományairól, és a lépten-nyomon szemünk elé kerülő védett növényfajok sokasága hosszabb-rövidebb megállóra készteti az érdeklődő erdőjárót. Április végén az „ínyencek” a fokozottan védett bánáti bazsarózsa bíborszín virágaiban is gyönyörködhetnek. Utunkat hamisítatlan mecseki bükkösök impozáns méretű fái között folytatjuk. Koratavasszal medvehagyma szőnyeg borítja a szürke törzsű bükkösök alját. A látvány mellett, az illat is ámulatba ejtő, sőt, néhány levél a szendvicsbe is kerülhet. Jól is esik a frissítő, mielőtt nekivágunk a túra legnehezebb szakaszainak. Meredek kaptató, majd a Zengő gerincének lankáit követve kapaszkodunk fel a 682 méter magas csúcsra. A pihenés perceit a 13. századi vár maradványainak „felfedezése”, és mondák, mesék teszik színesebbé.

A program időtartama: 4-5 óra
A túra hossza: 6 km
Helyszín: Hosszúhetény, Hetény vezér szobor
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécsről Hosszúhetényre közlekedő helyközi járatú autóbusszal
Hasznos: Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem!

Információ, jelentkezés:

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
E-mail: wodtke@ddnp.hu

Árak

A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely honlapunk láblécében érhető el.

Cím
Hosszúhetény
Helyszín
Hosszúhetény, Hetény vezér szobra
Szélességi kör
46.167050
Hosszúsági kör
18.350050
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben