A Közép-Mecsek kincsei - Wellness – 2 nap/1 éjszaka - Túra elektromos kerékpárral

A Mecsek Magyarország talán legváltozatosabb felépítésű hegysége, amely csodáival, védett természeti értékeivel elkápráztat, és olyan belső hegyi utakat kínál, amelyre a legigényesebb bringások is csettinteni fognak. A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet vadregényes erdeiben tekerhetünk, lehet egyet csobbanni a Pécsi tóban, kóstolni a legjobb mecseki mézeket, sajtokat vagy látogatást tenni egy működő malomban. Közben olyan belső régi bányász útvonalon is végigviszünk, amelynek a létezéséről se tudtál. A túravezető pedig csak mesél és mesél. Esténként pedig felfrissülhetsz egy 4 csillagos wellness hotelben.


Időpont: 2021.
A túrát tetszőleges időpontban is megszervezzük csoportok, cégek részére is.
Kérj egyedi ajánlatot és írj nekünk!
Részvételi díj: 48.900 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza: a szállás árát reggeli és vacsora büfével, a túravezetést, egy mézes kóstolót, jó minőségű elektromos mountainbike-ok bérleti díját, kerékpáros táskát és lakatot. A részvételi díj nem tartalmazza a belépő árát a malommúzeumba, az utasbiztosítást, az utazást.

Hasznos információk: Létszám: minimum 8 fő. Utazás: egyénileg, a végpontról transzfer a kiindulási pontra. Étkezés: egyénileg. Túravezető: Benovics Gábor


Részletes program

0. nap: Érkezés opcionálisan egyénileg Sikondára, elhelyezés a hotel Ambient AromaSPA Wellness hotelben

Érkezés az délutáni órákban azoknak, akik a két éjszakás verziót választják. Érdemes megérkezni egy nappal előbb, és élvezni a wellness hotel szolgáltatásait. A hotel a Mecsek völgyének egyedi mikroklímájára építve az illatokat helyezi fókuszba. Ez Magyarország első illat- és wellness szállodája, mely Zólyomi Zsolt illatszelekciójával, beltéri és kültéri medencékkel és szaunaparkkal várja felfrissülni vágyó vendégeit a Mecsek festői völgyében.

1. nap: Sikonda – Komló– Árpádtető – Remete-rét – Orfű – Magyarhertelend – Magyarszék - Sikonda 48 km 780 méter szint

Találkozó a hotel előtti parkolóban. Innen indulunk a kerékpárúton Komló irányába, majd bevesszük magunkat a Mecsek erdeibe, és rég elfeledett bányászutakon fogunk tekerni, ami nyomokban aszfaltot is tartalmaz. A Misina mögött feltekerünk Lapisig. Itt egy időre elfelejthetjük az emelkedőket, Orfűig a régió talán legszebb kerékpárútján gurulunk, ez maga a kerékpáros mennyország, szinte csak a féket kell használni, és süvít a szél a fülünkbe. A Malomnál megállunk, hiszen itt sok a látnivaló. Itt a Vízfő-forrás – egy tanösvény, amely a Mecsek legbővizűbb forrásához és a Malommúzeumhoz vezet. Az Orfűi Malmoknál három különböző malomtípussal ismerkedhetünk meg. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. Innen a Medvehagyma házhoz tekerhetünk, ahol helyi termékek közül válogathatunk. A Pécsi-tavat elhagyva ismét egy emelkedő vár ránk, de megéri, mert a túloldalon Új-Zélandot idéző szép táj vár ránk és egy kóstoló a Csuporka kiváló tejtermékeiből Magyarhertelenden. A Barátúri tóhoz is kikukkantunk, majd legyőzzük az utolsó emelkedőt Magyarszék előtt. Ha akarjuk, itt még egy termékkóstolót beiktathatunk finom kolbászokból, nehogy túl sok kalóriát veszítsünk, majd szép és sík kerékpárúton érünk vissza a két sikondai tavat érintve a Hotelhez.

2. nap: Sikonda – Mecsekpölöske – Mecsekjánosi – Komló – Sikonda 20 km 250 méter szint

Ma a reggeli után elindulunk vissza Magyarszékre. Itt lehetőségünk lesz egy méhészetet meglátogatni, valamint kóstolni és vásárolni. Innen Mecsekpölöskére kerekezünk, majd Mecsekjánosin keresztül beérünk a magyar nehézipar egykori központjába, Komlóra. A város jelentős átalakuláson ment keresztül, amióta 2000-ben bezárt az utolsó bánya is. A Rómához hasonlóan hét dombra épült település szép parkokkal és kulturális élettel büszkélkedik, de a főtere még mai is visszaidézi az egykori fényes napokat, amikor ide invesztálták az ország ipari befektetéseinek egyötödét. A mai nap két jelentősebb emelkedője Komló városán belül vár ránk, de Sikondára győztes seregként tudunk begurulni nagy mosollyal az arcunkon.

 

Egyéb fontos tudnivalók

Időjárás: A Mecsek éghajlata igen kellemes. Hazánkban itt érvényesülnek legjobban a szubmediterrán hatások. Az évi csapadék 710 mm körül mozog, a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát. Az ősz talán itt a leghosszabb és legkellemesebb az országban, és a Villányi-hegységgel karöltve a tavasz is itt köszönt be először.
Túrák nehézsége: A Mecsek hegyvidék, szintek nélkül itt nem lehet túrát tervezni. Az első napi túra több szintet tartalmaz, de tudsz elektromos kerékpárt is bérelni tőlünk, így pedig semmi problémát már nem fog jelenteni az erdei-hegyi szakasz sem. A második napi táv rövid, két emelkedővel, ez senkinek nem jelenthet komoly problémát. Erre a napra már azért terveztünk rövidebbet, hogy legyen idő még a délutáni hazautazásra elindulásra.
Szükséges felszerelés: Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén; felszerelés: kulacs, napszemüveg, kerékpáros sisakot, napvédő krém ugyancsak ajánlott!  
Szállás: A Sikondai Ambient AromaSPA négycsillagos hotelben, amelynek már a fekvése is predesztinálja a kellemes kikapcsolódást. Kétágyas elhelyezés és szép wellness részleg várja az ideérkezőket.

 

Jelentkezés, információ

Tel.: 30/858-7265 - E-mail: info@helian.hu - www.helian.hu

A kerékpárokat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az E-Kerékpár Program keretében biztosítja.