Dunaszekcsői „Telelő” Duna élőhelyrehabilitációs célú kotrása

A projekt keretében egyrészt meg kívánjuk valósítani a „Telelő” Duna részleges kotrását, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával. A kotrási mező területének és az eltávolítandó üledék mennyiségének meghatározására a geodéziai felmérések eredményeinek ismeretében kerül sor, mely felmérés a projekt keretén belül kerül megvalósításra. Másrészt kialakításra kerül egy olyan vízkormányzó műtárgy, amely már közepes vízállások idején is lehetővé teszi a holtág vízpótlásának biztosítását, valamint a Duna apadásakor alkalmas a víz holtágban történő visszatartására.

A beavatkozás eredményeként a „Telelő” Duna vízháztartásának javulását várjuk, beleértve a nagyobb állandó vízmélységet, víztömeget, továbbá a magasabb vízszint tartásának lehetőségét, melynek eredményeként megállnak a sekélyebb területek benövényesedési folyamatai.

A projekt keretében megvalósítjuk továbbá a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrását, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával. A kotrási mező területének és az eltávolítandó üledék mennyiségének pontos meghatározására a geodéziai felmérések eredményeinek ismeretében kerül majd sor, mely felmérés a projekt keretén belül kerül megvalósításra. Részben el kívánjuk bontani a mellékágat elzáró kőszórást. A keresztgát korrekciójának jellege, mértéke, jellemző paraméterei a felmérési eredmények ismeretében kerülnek majd meghatározásra a projekt keretein belül.

A beavatkozás eredményeként a víztest ismét olyan átfolyó rendszerű mellékággá fog válni, amelyen a mostaninál jelentősen alacsonyabb dunai vízállása esetén is átáramlik a folyó vize.

A projekttel érintett területre Natura 2000 fenntartási terv még nem áll rendelkezésünkre, a „Béda-Karapancsa” elnevezésű, HUDD20045 jelű kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területre vonatkozóan a jelen projekt keretében készül el.

Az építési tevékenységeken kívül a projekt keretében beszerzésre kerülnek a tervezett beavatkozások megalapozásához, megvalósításához, de leginkább a területen folytatott monitoring tevékenység ellátásához használandó eszközök is.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.06.30.
Projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00065
A kedvezményezett neve: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt címe: Dunaszekcsői „Telelő” Duna élőhelyrehabilitációs célú kotrása, Felső-zátonyi mellékág mederelzáró kövezés természetvédelmi célú korrekciója
A szerződött támogatás összege: 272 000 000,- Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

 

Helyszín
Dunaszekcső, Telelő-Duna
Szélességi kör
46.105340
Hosszúsági kör
18.787394
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Letöltések

Ajánlataink a közelben