magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Besárgultak Gemenc vizei
 
A gemenci ártéren számos olyan medermaradvány található, amelyet a korábban még szabadon kanyargó folyó hagyott hátra. A hullámtéren lévő holtágakat ma is rendszeresen megönti a Duna, de nem csak vízzel telíti, hanem rendszeresen hordalékot (homokot, iszapot) is tesz le bennük. Ettől, valamint a víztestekben keletkező, illetve oda kerülő nagy mennyiségű növényi anyagtól ezek a vizek folyamatosan töltődnek, sekélyednek, beszűkülnek, majd egy idő után beerdősülnek.
   
 

A különböző feltöltődésű stádiumban lévő vizeink más-más növényvilágnak adnak otthont. A sekély vizű holtágak egyik leglátványosabb faja a találó nevű tündérfátyol (Nymphoides peltata). Ahol létfeltételeit megtalálja ez a védett növény, ott előfordulása tömeges. Július-augusztusi virágzása idején olyanok ezek a holtágak, mintha egy élénksárga szőnyeget terítettek volna felszínükre. Gyönyörködhetünk a jelenségben a Pörbölytől gyalogosan is megközelíthető tanösvényen sétálva, mely a jelentős állománynak otthont adó Nyéki Holt-Dunát is érinti.

Mivel új holtágak már nem keletkeznek, a meglévők pedig folyamatosan feltöltődnek, fontos feladata Igazgatóságunknak az ilyen „vizes élőhelyek” megőrzése, szükség esetén rekonstrukciója, amely jellemzően a vízpótlás javítását, vízvisszatartó műtárgyak építését, vagy a medrek kotrását jelenti.

Szöveg: Schmidt Tamás
Fotó: Kovács Attila

   
 
2019.08.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design