magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Kis csér a Dráván
 
A kis csér a Kárpát-medence rendkívül ritka, apró termetű halászmadara. Az elmúlt évtizedekben rendszeresen csak a Dráva kavicszátonyain figyeltek meg költőpárokat, magyar és horvát területeken egyaránt. Madarunk táplálékát a folyón és a sekély vizű mellékágakban keresi, melyet aztán zuhanórepüléssel szerez meg.
   
 
A közelmúltban végzett felmérés során kollégáink a Dráva hazai szakaszán nem találtak költőpárt, azonban a magyar államhatártól mintegy 10 km-re, horvát zátonyon 6-7 páros állományt figyeltek meg. E területen július 24-én 2 tojásos fészekalj is előkerült, ez pótköltésre utal: az első költés nagy valószínűséggel a magas vízállás miatt meghiúsult.

A kis csér Magyarországon fokozottan védett madárfaj, pénzben kifejezett értéke 500.000 Ft. Emellett Natura2000 jelölő faj és szerepel a horvát Vörös Könyvben is.

Szöveg: Fenyősi László, Schulcz Andrea
Fotó: Fenyősi László

   
 
2019.08.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design