magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Ritka növényfaj a Baláta-tavon
 
A Nyugat-Belső-Somogy kistájban megbújó őslápon, a Baláta-tóban ezen a nyáron ismét nagy számban tenyészik hazánk növényritkasága, az aldrovanda. Ezt a szubtrópusi eredetű rovarfogó hínárnövényt az 1920-as években találta meg Boros Ádám.
   
 
Érdekesség, hogy a lápok felmérésére annak idején azért került sor, mert a trianoni békeszerződéssel beszűkültek az ország természetes erőforrásai, ezért a Tisza István Társaság kutatókat bízott meg a lápok hasznosítható tőzegvagyonának felmérésére. Az aldrovanda kis levélkéi kagylókhoz hasonlítható formájúak, összecsukhatóak. Az apró vízi szervezeteket ezzel a csapdával fogja meg: érintésre a levéllemezke összezáródik. Mivel a Baláta-tó kizárólag a csapadékból nyeri vízutánpótlását, az elmúlt évtizedek aszályos éveiben a tó többször is kiszáradt. Ezeket a periódusokat rovarfogó hínárnövényünk az iszapban található képleteivel vészeli át. Amikor újra feltelik a tómeder, újra kifejlődnek s egy-két csapadékos év után ismét tömegesen tenyésznek a hamar felmelegedő lápi vízben. Az aldrovanda létét jelen ismereteink szerint nem veszélyezteti különösebb tényező, állományát igazgatóságunk folyamatosan nyomon követi.

Szöveg: Mezei Ervin

   
 
2019.07.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design