magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Vízitúrák a Dráván
 
Kevés olyan érintetlen táj maradt Európában, mint a Dráva folyó, mely jórészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, s ártere rendkívül gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont. Ezért is fontos, hogy a természeti értékek megóvását szem előtt tartva, szabályozott keretek között kerüljenek megrendezésre a drávai vízitúrák.
   
 
A túrákhoz szükséges engedélyezési eljárások már év elején megkezdődnek, amikor is a túrázni szándékozók elküldik kérelmüket Igazgatóságunkhoz, ahol megtörténik a csoportok beosztása. Kétnaponta lehet indulni, kizárólag a megadott táborhelyeken lehet kikötni és éjszakázni. A teljes túra mintegy 160 fkm, Őrtilostól Drávaszabolcsig tart és összesen 7 táborhelyet foglal magába. A június 1-től szeptember 15-ig tartó vízitúra szezonban idén közel 600 fő evez le a Dráván. Néhány évvel korábban ennek a létszámnak közel a duplája volt a jellemző. A létszámcsökkenésnek több oka is lehet, egyik ezek közül valószínűleg az, hogy ez a nomád körülmények között zajló kirándulás már egyre kevesebbeket vonz. A drávai vízitúrák során ugyanis sátrakban történik az éjszakázás, kevés helyen adott a meleg vizes tisztálkodás komfortja, gyakran csak hagyományos, „pottyantós” wc-k állnak a túrázók rendelkezésére, akik bizony az időjárás szeszélyeinek is ki vannak téve. Tíz évvel ezelőtt ezek a körülmények tették vonzóvá a drávai vízitúrát, manapság már inkább a kényelmet részesítik előnyben az emberek, s bőven választhatnak más szabadidős programokból, sportolási lehetőségekből. De ok lehet a megcsappant érdeklődésre a túra időtartama is, hiszen az egy teljes hetet kitöltő túra bizony sokaknak hosszú, s emiatt egyre többen érdeklődnek a rövidebb – 2-3 napos – túrák iránt.

Természetesen a korábbiakhoz képest történtek fejlesztések az elmúlt években: javult a táborhelyek állapota, színvonala; az idei szezon végére már 3 helyen várja meleg vizes zuhanyzó és angol wc a túrázókat; 2 település határában a táborhelyek közelében kényelmes szálláshely is elérhető, mely a jövőben talán újra vonzóbbá teszi a drávai vízitúrákat.

Szöveg: Fenyősi László, Schulcz Andrea, fotó: Schulcz Andrea

   
 
2019.07.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design