magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
A fekete gólyák fekete éve
 
Gemenc közel 18.000 hektárnyi erdőségében mintegy 35 pár fekete gólya költ, ezáltal egész Európa tekintetében ez a legsűrűbben lakott területe e félénk madárnak.
   
 
Az idei évben 28 fészekben bizonyíthatóan megkezdték a költést a gólyák, többnyire öreg, természetszerű erdőkben lévő fészkeikben.

A májusi hűvös, csapadékos időjárás nem kedvezett az éppen kikelő fiókáknak, több fészekalj már akkor tönkrement. Amik sikeresen átvészelték ezt az időszakot, azok közül jó pár fészekben a tartós táplálékhiány miatt további fiókák, de akár teljes fészekaljak is elpusztultak.

A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai figyelemmel kísérték a fészkeléseket, így pontos adatok állnak rendelkezésre mindegyik párról. Az idei eredmény igen lehangoló: mindössze 6 fészekből repült ki összesen 14 fióka.

A szomszédos Béda-Karapancsa Tájegység Duna menti részén is hasonlóan gyengék lettek a fészkelési eredmények, itt 10 megkezdett költésből csupán 3 esetben volt kifejlett fióka, összesen 5 példány.

Szöveg és fotó: Mórocz Attila

   
 
2019.07.25.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design