magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Óriás darazsak a parkban
 
Nyaranta egy nem mindennapi rovar okoz riadalmat városi parkjainkban. Az óriás tőrösdarázs nősténye elérheti az öt centiméter nagyságot is. Ha egy ekkora rovar repül felénk, önkéntelenül a menekülés, védekezés az első gondolat, ami eszünkbe jut. Pedig ez az állat békés természetű, soha nem támad emberre, inkább menekül közelünkből.
   
 
A megtermékenyített nőstény öreg fákban tuskókban élő szarvasbogár, orrszarvúbogár és néhány cserebogár faj lárvájába rakja petéit. Mivel parkjainkban még szép számmal találhatunk idős fákat, darazsunk is ezek közelében jelenik meg.

Lakossági bejelentés érkezett a bólyi polgármesteri hivatalhoz, miszerint a város parkjaiban elszaporodtak a darazsak. Az önkormányzat illetékese és DDNPI természetvédelmi őre közös terepszemlét tartottak, melynek során beigazolódott a gyanú, hogy a szóban forgó hártyásszárnyú a panasz okozója. Felvilágosító táblák kihelyezésével hívtuk fel a lakosság figyelmét a darazsak veszélytelenségére.

Kép és szöveg: Gregorits János

   
 
2019.07.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design