magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Gólya road show: 35 gólyafióka kapott gyűrűt
 
Idén június 13-án ismét megszervezésre és lebonyolításra került a fehér gólyák nyilvános gyűrűzése, azaz a Gólya Road Show.
   
 
A Road Show ezúttal is nyitott volt az érdeklődők számára. A meleg időjárás ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban csaknem 500 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására. Az eseményről több internetes portál is beszámolt.
 
 
A legtöbb érdeklődő ezúttal is a bajai helyszínen volt, több mint 120 fő kísérte figyelemmel az eseményt
(Fotó: Bartók Zoltán)
 
 

Az eseményen 9 településen, összesen 15 fészeknél 35 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A fiókák mérete nagyjából megegyezett, mindössze 2 hét volt a legkisebb és a legnagyobb fiókák kora között. Egy fióka a mérete miatt nem lett egyáltalán megjelölve, míg egy másik helyszínen egy további fióka csak fémgyűrűt kapott.

Az idei évben 2-3 fióka volt a jellemző fészkenként, mindössze egyetlen fészekben volt 4 fióka. A tavalyi évhez képest jóval szerényebb, míg általánosságban közepesnek mondható az idei fiókaátlag (2,4 fióka/fészek). A tavasszal fészket foglaló, és költésbe kezdett költőpároknak csak mintegy fele lett sikeres. Ez elsősorban a május eleji hűvös, esős időjárás számlájára írható. A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.

A fióka-számok alakulása Baja térségében: 1 fiókás fészek – 2 db; 2 fiókás fészek – 5 db; 3 fiókás fészek – 7 db; 4 fiókás fészek – 1 db.

A nap során négy öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:
 

Jelenleg költ

Gyűrűzve

Gyűrűzés éve

Korábbi leolvasás

Hercegszántó

SZLOVÁKIA, Drahnov

2012

6x Hercegszántó

Hercegszántó

Szeremle

2011

6x Hercegszántó

Dávod

Bátmonostor

2015

1x Baja, 2x Dávod (nem költő madár)

Érsekcsanád

Hercegszántó

2015

1x Izrael, 3x Érsekcsanád


A rendezvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és  a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) szervezésében, valamint a Nemzeti Közművek Hálózat támogatásával valósulhatott meg.
 
További fotók az eseményről igazgatóságunk Facebook oldalán találhatók, a galéria ide kattintva érhetők el.
   
 
2019.06.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design