magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Királyharaszt a Barcsi Borókásban
 
A június 8-ai túrán egy érdekes növénnyel és annak élőhelyével ismerkedhettek meg az ide látogatók. A Magyarországon másutt nem élő királyharaszt először 1978-ban került elő a Darány határában lévő láptó szélében, mely terület a Duna-Dráva Nemzeti Park fokozottan védett része.
   
  Ennek a sajátos hangulatú tájnak az értékeire Boros Ádám hívta fel a figyelmet 1923-ban. A területen a királyharaszt mellett további ritka, védett növényfajok is előfordulnak: tőzegmoha fajok, tarajos pajzsika, fűzlevelű gyöngyvessző és békaliliom. Az élőhely sokféleségét mutatja, hogy e területen 700-nál is több növényfaj, közel 3000 gerinctelen és mintegy 230 gerinces állatfaj él.

A királyharaszt 1 métert is meghaladó jellegzetes páfrányféle. Leginkább a lápos, mocsaras, pangó vízű, magas páratartalmú területeket kedveli, ahol fák adnak árnyékot neki.

Néhány évvel ezelőtt mindössze 8 km-rel a Borókástól újabb lelőhelyére bukkantak egy égeres láperdő szélén. Ez az állomány több mint 100 tőből áll, melynek nagy részét fiatal egyedek alkotják, ami azt jelzi, hogy az állomány szaporodóképes.

Természetvédelmi értéke 250.000 Ft

Szöveg: Schulcz Andrea
Fotó: Kozma-Bognár Tamás
   
 
2019.06.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design