magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Orchideák a Dráva mentén
 
Őrtilosban, ahol a Dráva belép hazánk területére, a folyó mentén több olyan gyep található, amelyeken védett növényritkaságaink díszlenek. Ezeken az egykor jellemzően legeltetéssel hasznosított területeken a háztáji állattartás visszaszorulása a gyepek számára kedvezőtlen folyamatokat eredményezett.
   
 
Invazív növényfajok ütötték fel fejüket, cserjék megjelenésével elindult a beerdősülés folyamata. Igazgatóságunk napi feladatai közé tartozik az ilyen és ehhez hasonló élőhelyek fenntartása, természetvédelmi kezelése. Az őrtilosi Révmelléki-sziget környezetében egy hosszan elnyúló réten vitézkosborok pompás serege népesíti be az egykori legelőt. E védett növényünk közelről szemlélve mutatja meg igazi pompáját, amely valóban trópusi rokonai szépségét idézi. További ritkaság az akár két méteresre is megnövő magasszárú kocsord, amely az illír flóra képviselője. A fűfélék között bújik meg a jóval egyszerűbb kinézetű, mindössze 10 cm-re megnövő kígyónyelv páfrány. Mindezen védett fajokra való tekintettel szervezzük meg a kaszálások idejét, gondoskodunk a megjelenő cserjék és fásszárúak eltávolításáról, így biztosítva fennmaradásukat.
 
Szöveg és fotó: Mezei Ervin
 
   
 
2019.05.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design