magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Virágzik a szibériai nőszirom a drávaszentesi üde réten
 
A drávaszentesi gyepterületek évtizedek óta az állattartást szolgálják. Ezeken vagy legeltetés folyik, vagy kaszálóként adnak értékes szénát. Az üde rétek mélyebb foltjaiban a téli és tavaszi időszakban megjelenik a vízborítás, és a csapadékviszonyoktól függően e szittyós-sásos tocsogók akár a nyár közepéig is kitartanak.
   
 
A változatos növényzetből az illatos vízi menta, a mocsári nőszirom érdemel említést, míg a védett növényfajokat a nyári tőzike, a pompás kosbor és a szibériai nőszirom képviseli. Ez utóbbi, 50-80 cm magasra megnövő, sötétlila színű növény, mely hánytató hatása miatt mérgező. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Az itteni szibériai nőszirom állomány Komlósd és Barcs községhatárban három gyepterületen ezer feletti virágzó tőből áll. Ezeket az állományokat megjelöljük, és kaszáláskor kihagyjuk, ugyanis a virágzás és magérlelés szempontjából fontos a kaszálás elhagyása, ezáltal biztosítjuk a tövek megerősödését, a növény tovább terjedését.

Szöveg és fotó: Schulcz Andrea

   
 
2019.05.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design