magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
A legelő-helyreállítás áldásos hatása a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben
 
Néhány évvel ezelőtt a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozó abaligeti legelőn helyreállítási munkák kezdődtek. Egykoron a falu állatállománya legelt a területen, de a külterjes állattartás visszaszorulásával a gyep bizonyos részei cserjésedésnek indultak.
   
 
Az erdőszegély egyre kijjebb tolódott, és a főként galagonyából és kökényből álló bokrosok évről-évre nagyobb területet foglaltak el a legelőből. Ezen a tendencián kívánt változtatni a terület tulajdonosa, aki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve megkezdte a terület helyreállítását, ami először cserjeirtást, majd ezt követően legeltetést jelent. A három-négy éve történt első beavatkozásnak mára már természetvédelmi vonatkozású hatása is van. A területről irodalmi adatok alapján ismert védett tarka pettyeskosbor (Orchis tridentata) hosszú évek óta először ismét nyílik a legelőn. A mintegy 70 tövet számláló kis csoportban a fajra jellemző rózsaszín, kissé lilás, de az egészen fehér virágú tövek is megtalálhatók, szépen mutatva a faj színváltozatait.

Szöveg és kép: Völgyi Sándor

   
 
2019.05.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design