magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Borz mentés kiszáradt kútból
 
Gubacsi Mihály, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet homokpusztáinak lezárt, kiszáradt kútjait ellenőrizte, amikor is a németkéri Látó-hegyen felfigyelt arra, hogy az egyik kút tetejét illetéktelenek elmozdították. Visszahelyezés előtt belenézett a kútba, melynek alján egy igen kimerült, az életéért küzdő borzot vett észre.
   
 
Rövid gondolkodás után, hogy hogyan is tudná kimenteni a bajba jutott állatot, arra jutott, hogy az autójában lévő spaniferből egy hurkot készít. Hosszas próbálkozás után sikerült is a hurokba belebújtatni a borz testét, és így ki tudta húzni, majd szabadon tudta engedni az állatot.

A borz hazánk gyakori menyétféléje. A hímek akár 16 kg-ra is meghízhatnak. Félénk állat, a nappalt földbe vájt üregeiben tölti, alkonyatkor és éjjel aktív. Mindenevő, táplálékát elsősorban gerinctelen rovarok, gyíkok, madarak, magok, erdei gyümölcsök, gombák adják. Nálunk egész évben aktív, de Észak-Európában, Szibériában téli álmot alszik. A borz hazánkban vadászható faj, de a kölyöknevelési időszakban, március 1. és május 31. között vadászati tilalom védi.

Szöveg: Kováts László
Fotó: Gubacsi Mihály

   
 
2019.05.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design