magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Erdei fülesbagoly szokatlan fészkelése
 
Az erdei fülesbagoly (Asio otus) nem épít fészket, hanem varjúk, szarkák elhagyott fészkében költ. A dolmányos varjú és a szarka is vadászható vad faj. Nem a húsa, hanem az apróvad védelme miatt szerepel a vadászható fajok között. Azokon a területeken, ahol jelentős vadászati nyomás terheli a dolmányos varjút és a szarkát, az erdei fülesbaglyok nem találnak megfelelő fészkelőhelyet, ezért alkalmi megoldásokat keresnek.
   
 
Madarász pályafutásom több évtizede alatt találtam már földön, rőzserakás alatt, kikorhadt, sekély faodúban fészkelő erdei fülesbaglyot. Időnként nagytestű madarak elhagyott fészkét is elfoglalják. Ilyen fészekfoglalást tapasztaltam az idén, Mattyon. A falu szélén van egy évek óta lakatlan fehér gólya fészek. Ebben telepedett meg az erdei fülesbagoly. Ettől a fészektől kb. 450 m-re, a legelőn, tavalyi dolmányos varjú fészkét foglalta el egy másik bagoly pár. A legelőn nincs több elhagyott varjúfészek. Ez is mutatja, hogy alkalmas fészkelőhely híján folyamodnak a baglyok kényszermegoldáshoz. A fehér gólya fészke nem a legmegfelelőbb fészkelőhely az erdei fülesbaglyoknak, mivel semmi nem árnyékolja a fészket. A cseperedő fiókák a tűző nap elől, még röpképességük elérése előtt, kiugrálnak a fészekből és a legtöbb esetben el is pusztulnak a több méteres zuhanástól, vagy kutyák, macskák fogják meg őket. Az erdei fülesbagoly fiókák, természetes fészkelőhelyen is kimásznak a fészekből, a röpképességük elérése előtt. Ekkor, a fészek közelében, az ágakon várják a táplálékkal érkező szülőket. Időnként előfordul, hogy helyváltoztatás közben lepottyannak a földre. Ha ilyen, földön ücsörgő bagoly fiókát találnak a legjobb megoldás az, ha visszahelyezik egy közeli fának a lelógó ágára, ahonnét a fióka saját erejéből feljebb mászik. A legritkább esetben fordul elő, hogy ismét földre pottyan. A nagyobb fiókák csőrük pattogtatásával, szárnyaik felemelésével igyekeznek nagyobbnak, erősebbnek látszani. Ez ne riasszon el senkit, nem olyan vadak, mint amilyennek mutatják magukat. Amennyiben nem boldogulnak a fióka visszahelyezésével vagy látható sérülése van a fiókának, kérjék szakember segítségét.

 

Szöveg: Wágner László
Fotó: Völgyi Sándor

 

   
 
2019.05.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design