magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Bánáti bazsarózsa állományfelmérés
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Program keretében három évente elvégzik a hazánkban csak a Kelet-Mecsekben előforduló bánáti bazsarózsa állományfelmérését, melyre ebben az évben is sor került.
   
 
A Hosszúhetény feletti hegyoldalban, a Zengő alatt kijelölt 1x1 km-es mintanégyzetben minden fellelt tövet megszámoltak kollégáink. Ezen aktuális sűrűség adattal és az ismert populációk kiterjedésének összevetésével biztos alapokon nyugvó állománybecslés végezhető, mely alapján a faj kelet-mecseki állománya 45000 tőre tehető.
A felmérés során tüzetesen végig kell járni az 1x1 km-es mintaterületet, így eközben más védett fajok is szem elé kerülnek, ezeket az előfordulásokat az Igazgatóság adatbázisában rögzítjük. A felmérés idején a bazsarózsa tövek mellett éppen virágzásnak indult bíboros kosborok, olasz mügék, valamint egyelőre csupán leveles-hajtásos állapotban lévő turbánliliomok és pázsitos nőszirmok kerültek elő.


Kép és szöveg: Márkus András, Molnár Dániel
 
   
 
2019.05.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design