magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Medvehagyma kontra gyöngyvirág
 
Javában tart a medvehagyma gyűjtésének szezonja, sok kiránduló gondolja úgy, hogy kiegészíti tavaszi étrendjét ezzel az egészséges növénnyel. Azonban nem csak azzal fontos tisztában lenni, hogy hol és milyen feltételekkel gyűjthető (védett területen kívül, állami erdőben, egyszerre maximum 2 kg mennyiségben), hanem azzal is, hogy hogyan tudjuk megkülönböztetni az erősen mérgező, közepes mennyiség elfogyasztása esetén halált is okozó gyöngyvirágtól.
   
 
Ahogy a mellékelt fotón is látható, vannak árnyas élőhelyek, ahol egyszerre, közvetlenül egymás mellett is előfordul ez az első ránézésre – főként virágzásuk előtt – nagyon hasonló két növény.

A megkülönböztetésnél a legbiztosabb az, ha megdörzsöljük a levelet. Ha fokhagyma illatú, akkor biztosan medvehagymával van dolgunk, ha nincs illata, és a legtöbbször tövenként két levélnek fényes a felső felülete, akkor gyöngyvirág. Emellett a medvehagymának nevéhez méltóan a föld alatt hagymája van, míg a gyöngyvirágnak szétfutó, elágazó gyökérzete.

Figyeljünk tehát oda a gyűjtésre, és lehetőleg a medvehagymát is kíméletesen gyűjtsük. Mindig hagyjunk a töveken leveleket, mert ha teljesen leszedjük, netán lekaszáljuk, akkor nagyon nehezen vagy akár sosem regenerálódik az állomány. A mellékelt fotón is jól megfigyelhető, hogy az előző év durva, barbár gyűjtése után idén tavasszal már nem borítja mindenhol medvehagyma az erdő alját.

 

 

 

Szöveg és fotók: Nagy Gábor

   
 
2019.05.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design